Strengere alcohollimiet voor jonge bromfietsers
Brom- en snorfietsers tot 24 jaar mogen, net als beginnende automobilisten, een maximaal alcoholpromillage hebben van 0,2. Dat komt in de praktijk neer op een alcoholverbod.
De Tweede Kamer stemde dinsdag in met een amendement daartoe van ChristenUnie-kamerlid Slob. De verlaging van het alcoholpromillage voor bromfietsers loopt vooruit op het bromfietsrijbewijs dat in 2007 wordt ingevoerd. Minister Peijs van Verkeer was eerst van plan pas dan een lagere alcohollimiet voor brommerrijders in te stellen.
Verkeersorganisatie 3VO is „aangenaam verrast” door het besluit van de Tweede Kamer.
De Jonge Democraten daarentegen zijn het niet eens met het onderscheid dat kabinet en Kamer maken tussen jonge en oudere bestuurders als het gaat om alcoholgebruik. De lagere alcohollimiet voor jonge bestuurders is leeftijdsdiscriminatie, vindt de jongerenafdeling van D66. De Jonge Democraten dienden hierover woensdag een klacht tegen het kabinet in bij de Commissie Gelijke Behandeling.
De lagere alcohollimiet, ervan uitgaande dat de Eerste Kamer er ook mee instemt, gaat naar verwachting op 1 januari 2006 in. Eerder lukt niet, omdat apparatuur moet worden aangepast, aldus een woordvoerster van minister Peijs.
Peijs’ collega Hoogervorst van Volksgezondheid heeft dinsdag bepaald dat drankreclames ook overdag en in de vroege avond te zien mogen zijn op de televisie. De bewindsman dreigde eerder de spotjes te verbieden, maar trok zijn dreigement dinsdag in. Hij doet dat omdat de alcoholbranche heeft beloofd de reclame te voorzien van een waarschuwing aan jongeren onder zestien jaar om niet te drinken. Voor de uitzending ervan wordt bekeken of drankreclame op radio en televisie voldoet aan de Reclamecode voor Alcoholhoudende Drank.
De Stichting Alcoholpreventie (STAP) is vooral teleurgesteld over het toch toestaan van alcoholreclame op televisie voor negen uur ’s avonds. In 2004 werd in Nederland ruim de helft van de alcoholreclames op televisie (55 procent) uitgezonden tussen zeven uur ’s ochtends en negen uur ’s avonds. STAP vreest dat de slogan die voor het verbod in de plaats komt weinig effect heeft.
Hoogervorst maakt zich zorgen over het feit dat kinderen op steeds jongere leeftijd gaan drinken. Ze drinken bovendien steeds meer en vaker. „Het loopt de spuigaten uit”, stelde de minister. De Nederlandse jeugd drinkt vaker dan hun leeftijdgenoten in andere Europese landen. Bovendien doen ze aan „binge” drinken, dat is in heel korte tijd heel veel drinken, legde Hoogervorst uit. „Dat is alleen in Engeland meer uit de hand gelopen dan in Nederland.”
De minister wil ouders meer betrekken bij de strijd tegen dit soort uitwassen. Eerder werd al bekend dat de bewindsman mixdrankjes zoals breezers duurder gaat maken. Ook de prijs van bier gaat omhoog.
De Tweede Kamer is sceptisch over het plan om de accijns op bier en breezers te verhogen. De VVD is tegen de verhoging, CDA, D66 en PvdA hebben grote twijfels. Volgens de Kamer is het de vraag of jongeren door de maatregelen niet zelf goedkopere frisdrank met wodka of jenever gaan mengen.
Hoogervorst bespreekt zijn plannen deze week met de Kamer.