Economie

EU verwijdert „bom onder spaarrichtlijn”

De Europese ministers van Financiën hebben dinsdag een belangrijke achterpoort gesloten om te ontkomen aan belastingheffing op spaarrente. Ook beleggingsfondsen die investeren in obligaties komen te vallen onder de regeling voor bronheffing op spaarrente of informatie-uitwisseling tussen EU-lidstaten.

ANP
13 April 2005 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

De afspraak gaat ook gelden voor obligatierekeningen in bijvoorbeeld Zwitserland. Volgens minister Zalm van Financiën legde het tot op heden buiten de regeling blijven van speciale obligatiefondsen „een kleine atoombom onder de spaarrichtlijn.” „Dit was een open doel voor allerlei vreemde constructies om de belasting te omzeilen en zou de doodssteek zijn geweest voor de hele richtlijn”, aldus de bewindsman gisteren na afloop van overleg met zijn EU-collega’s.

Zwitserland en andere landen buiten de EU, waarmee een akkoord is gesloten over de spaarrichtlijn, zullen zich volgens Zalm houden aan deze afspraak.

Zwitserse banken, maar ook grote Nederlandse bankverzekeraars als ING, hadden al brieven gestuurd naar hun rekeninghouders om te zeggen dat een belegging in een fonds dat weer investeert in staatsleningen, buiten de Europese regeling voor bronheffing zou blijven.

Zalm, die jaren heeft geijverd voor de bronheffing en informatie-uitwisseling, vreesde dat spaarders met geld in het buitenland daardoor massaal zouden overschakelen naar obligatiefondsen. Door de afspraak van dinsdag is dat gevaar geweken. Zalm denkt niet dat de regeling staatsobligaties minder aantrekkelijk maakt. „Alleen minder aantrekkelijk voor zwart geld, maar ik hoef geen zwart geld voor mijn prachtobligaties”, aldus de VVD-minister.

Vanaf 1 juli gaan de EU-lidstaten elkaar informatie geven over de rekeningen die onderdanen uit andere landen hebben uitstaan in het buitenland. Daardoor kan bijvoorbeeld de Nederlandse fiscus belasting heffen op rente over spaargeld dat uitstaat in het buitenland.

Alleen België, Oostenrijk en Luxemburg willen buiten deze regeling blijven en zullen automatisch een belasting heffen op spaarrente die wordt uitgekeerd aan buitenlandse rekeninghouders. Daarvan storten zij 75 procent door naar het land van herkomst van de spaarder of obligatiehouder. Zalm verwacht dat dit Nederland „meer dan enkele tientallen miljoenen euro’s” gaat opleveren.

Tot medio 2008 bedraagt deze belasting 15 procent op de genoten rente. Tussen 2008 en 2011 gaat dit percentage omhoog naar 20. Vanaf 2011 bedraagt de vaste heffing in deze landen 35 procent. Ook Zwitserland en andere zogenaamde belastingparadijzen als San Marino of Liechtenstein en overzeese gebiedsdelen als de Nederlandse Antillen en Aruba doen mee aan de nieuwe Europese regeling. De bronheffing voor dit jaar zal alleen geschieden over dat deel van de rente dat in de tweede helft van dit jaar wordt uitgekeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer