Buitenland

Rumsfeld wil vaart houden in hervormingen Irak

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft dinsdag tijdens een bliksembezoek aan Irak gewaarschuwd voor vertragingen in de politieke hervormingen in het land. Hij riep de nieuw gekozen Iraakse premier al–Jafaari op zo snel mogelijk een ministersploeg samen te stellen.

ANP/DPA
12 April 2005 19:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

Volgens verscheidene Amerikaanse media is Rumsfeld bezorgd dat als gevolg van de voortdurende opstand van militante Irakezen, incompetentie van Iraakse bestuurders, stammenstrijd en regelrechte corruptie de politieke hervormingen zullen verzanden.

Het is van groot belang voor Washington dat de recent aangetreden nieuwe ploeg interim–leiders vaart maakt. Hoe eerder Irak op eigen benen kan staan, hoe eerder de Amerikaanse troepen kunnen weggaan. President Bush toonde zich daarover dinsdag optimistisch. Volgens hem zijn er bijna meer opgeleide Iraakse veiligheidstroepen dan dat er buitenlandse militairen in Irak zijn. De Iraakse troepen moeten uiteindelijk de plek innemen van de coalitietroepen.

Rumsfeld waarschuwde nog wel voor „onnodige turbulentie" in het bestuurlijke hervormingsproces. Hij doelde daarmee op de mogelijkheid dat de Koerden en sjiieten, die het sinds de verkiezingen van eind januari politiek voor het zeggen hebben, eerst en vooral de bestaande bestuurslagen willen zuiveren.

Vooral binnen de sjiitische gelederen vinden velen dat leden van de soennitische minderheid die eens banden hadden met de Baathpartij van ex–president Saddam Hussein, eruit moeten worden gewerkt. Onder de vorige Iraaks interim–leider Allawi bleven deze ex–Baathleden deel uitmaken van de publieke diensten. Voor veel sjiieten, decennia lang hard onderdrukt door Saddam Hussein en zijn Baathpartij, is dat niet langer te verteren.

Zowel de sjiitische al–Jafaari als de Koerdische president Talabani verzekerde Rumsfeld dinsdag dat er „goede technocraten met verschillende achtergronden" het nieuwe tijdelijk Iraakse bestuur gaan vormen. Volgens Talabani is het proces ook nog steeds op koers. Rond augustus zal er een nieuwe grondwet zijn. Daarover kunnen de Irakezen zich in oktober uitspreken in een referendum. Daarna volgen opnieuw verkiezingen, voor een nieuw parlement en voor een nieuwe president.

Een voormalige topfiguur uit de Baathpartij werd juist dinsdag aangehouden bij Bagdad. De Iraakse autoriteiten meldden dat Fadhil Ibrahim Mahmud al–Mashadani is gearresteerd op een boerderij ten noordoosten van de Iraakse hoofdstad. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij terroristische aanslagen in Irak na de val van Saddam Hussein.

De arrestant zou een belangrijke schakel zijn tussen strijders in Irak en naar Syrië uitgeweken voormalige kopstukken van de Baathpartij. Iraakse en Amerikaanse functionarissen maakten ook melding van vier andere gearresteerde belangrijke opstandelingen, onder wie leidinggevende figuren van gewelddadige terreurgroepen.

Rumsfeld erkende dinsdag dat het Pentagon mede door het aanhoudende geweld nog steeds geen vastomlijnd plan heeft voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Amerikaanse mediaberichten over een terugtrekking van een kwart van de manschappen (35.000) begin 2006 noemde de minister voorbarig.

Waar de Amerikanen voorlopig vastzitten in Irak, besluiten steeds meer bondgenoten dat het zo langzamerhand genoeg is in Irak. Dinsdag maakte Polen duidelijk dat voor het einde van het jaar de nog resterende 1700 manschappen worden teruggehaald. Polen staat aan het hoofd van een internationale troepenmacht in het zuiden van het land. Warschau geldt als een zeer trouwe bondgenoot van Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer