Binnenland

Therapie criminele gezinnen slaat aan

De therapie voor gezinnen met criminele kinderen in Amsterdam blijkt aan te slaan. Van de eerste honderd ’criminele carrièregezinnen’ die in het najaar met de behandeling zijn begonnen, zijn er tot nu toe twintig afgehaakt.

ANP
12 April 2005 16:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:26

Bij andere therapieën voor jongeren met gedragsproblemen valt 50 tot 70 procent af, aldus R. Breuk dinsdag. Breuk is psychiater bij kinder– en jeugdpsychiatrisch centrum De Bascule in Amsterdam en introduceerde de gezinstherapie een paar jaar geleden in Nederland. Amsterdam is de enige gemeente die de methode actief ondersteunt.

De behandeling van drie tot negen maanden is bedoeld voor families met een gezinslid (tot 18 jaar) dat geregeld delicten pleegt. De gemeente Amsterdam besloot de therapie te gebruiken nadat het in de Verenigde Staten zijn succes had bewezen. In de VS bleek dat het aantal jongeren dat na de therapie opnieuw de fout inging, met een kwart tot de helft afnam. De gemeente wil na de zomer beginnen met nog eens honderd Amsterdamse gezinnen.

Bij ongeveer een kwart van de eerste groep gezinnen is de behandeling afgerond. Volgens Breuk onderzoekt De Bascule nog in hoeverre deze jongeren op het rechte pad zijn gebleven. „Maar het is het lastigst om het vertrouwen van gezinnen te winnen", aldus de psychiater. Families haken af omdat het niet is gelukt de ouders of de kinderen te overtuigen van het nut van de behandeling of omdat een van de kinderen is opgepakt.

Gezinnen met criminele kinderen kloppen ook zelf aan om mee te doen. „Omdat ze willen voorkomen dat hun kind naar de gevangenis gaat", aldus Breuk. Criminele jongeren kunnen strafvermindering tegemoet zien als de ouders en naaste familieleden meewerken aan de behandeling. Ouders of broers of zussen van de criminele tieners kunnen niet worden gedwongen in therapie te gaan.

Ongeveer 60 procent van de behandelde gezinnen is van allochtone afkomst. Zij hebben vooral een Marokkaanse of Surinaamse achtergrond. Bij Marokkaanse families hebben ouders wel veel autoriteit binnenshuis, maar veel minder op straat. Bij deze gezinnen kost het de psychiaters vaak meer moeite vertrouwen te winnen. De therapeuten komen makkelijker binnen bij Nederlandse gezinnen maar daar is de gebrekkige autoriteit van de ouders vaak een probleem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer