SP: Godsdienstles moet neutraal
Leraren mogen tijdens godsdienstlessen niet zeggen dat hun religie de enige ware is. Daarmee kun je geen samenleving bouwen.
SP-kamerlid Fenny Vergeer, gereformeerd opgevoed, denkt op deze manier, bleek maandagavond tijdens een CDA-bijeenkomst in Delft. Opmerkelijk genoeg kwam vanuit de zaal nauwelijks weerwoord op deze antichristen-democratische redenering.
„Orthodox-christelijke en islamitische scholen staan samenhang in de samenleving in de weg. Leg de vrijheid van onderwijs daarom aan banden”, aldus Vergeer.
Sabine Bierman, werkzaam bij de Teldersstichting, het wetenschappelijk instituut van de VVD, maakte het nog bonter. Zij wil godsdienstneutrale scholen. „Publieke financiering van het bijzonder onderwijs is niet liberaal en niet in het belang van het kind. De ontwikkeling van het kind moet in vrijheid plaatshebben. Het gaat om kennis en kunde. Die staan los van religie. Ik betwist dat er veel behoefte is aan bijzonder onderwijs.”
De liberale Bierman kreeg bijval van de aanwezigen. „Laten we religie uit het publieke domein bannen, net als in Frankrijk”, stelde de een. Een ander beweerde: „Religieuze opvoeding en onderwijs leiden tot grote problemen. Het is indoctrinatie.” Een derde wilde weten: „Wat moet er gebeuren voordat het CDA het grondwetsartikel over de vrijheid van onderwijs opgeeft?”
CDA-kamerlid De Vries moest er maandagavond stevig tegenaan. Hij zag al snel dat in het jongerencentrum Speakers bijna geen partijgenoten waren, maar vooral kritische studenten.
De christen-democraat betoogde dat „het opsluiten van religie in de binnenkamer tekortdoet aan samenleving en burgers.” Het is volgens hem een illusie te menen dat er neutrale scholen kunnen zijn. „Neutraliteit bestaat niet. Het is helemaal niet negatief als de opvoeding op school aansluit op de opvoeding thuis. Staatspedagogiek draagt niet bij aan de integratie die we allen wensen.”
De Vries kreeg bijval uit onverwachte hoek. D66-kamerlid Lambrechts steunde in grote lijnen de redenering van de christen-democraat. Ze wees op de situatie in Frankrijk en Engeland, waar de integratie van nieuwkomers niet slaagt. „Daar leven veel extreme opvattingen. Particuliere scholen, waar de overheid weinig vat op heeft, schieten als paddestoelen uit de grond. We hebben met het Nederlandse onderwijssysteem ook iets te verliezen.”
Wat D66 wel wil veranderen, is het toelatingsbeleid. Lambrechts bepleit een acceptatieplicht. Ieder die zich meldt op een bijzondere school en de grondslag respecteert, moet een plaatsje krijgen.
CDA-kamerlid De Vries vindt dat helemaal niet nodig. „Door het invoeren van een acceptatieplicht lost u geen maatschappelijk probleem op. Het bijzonder onderwijs draagt al bij aan de integratie.”
Toch deed de christen-democraat een opmerkelijk voorstel: „Als het ontbreken van een acceptatieplicht bijdraagt aan de segregatie, dan is er met het CDA te praten.” Hij voegde er in één zin aan toe dat dat volgens hem op dit moment niet het geval is.
De student die dacht dat religieuze opvoeding en onderwijs indoctrinerend zijn en tot grote problemen leiden, kreeg van De Vries passende repliek: „Als dat juist zou zijn, dan zouden er nu miljoenen mensen in ons land bij een psychiater lopen.”