Binnenland

Grote verschillen in opbrengst gemeentelijke heffingen

In Nederland bestaan grote verschillen in de opbrengst van de gemeentelijke heffingen, zoals onroerendzaakbelasting, reinigingsrechten en rioolrechten. Gemeenten in de Randstad krijgen per inwoner doorgaans veel. Ook op de waddeneilanden is de opbrengst hoog.

ANP
11 April 2005 15:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekeningen hierover maandag gepubliceerd. Omdat bij het onderzoek alle belastingen een rol spelen, zijn de uitkomsten enigszins vertekend. Waddengemeenten ontvangen van niet–inwoners veel toeristenbelasting. Grote gemeenten krijgen nogal wat parkeerbelasting binnen, voor een deel ook van mensen van buiten.

De gemeenten verwachten dit jaar ongeveer 7,3 miljard euro aan gemeentelijke heffingen te ontvangen. De opbrengst varieert van ruim 200 euro per inwoner in de Gelderse gemeente Lingewaal tot ruim 2000 euro per inwoner op Schiermonnikoog. Gemeenten met veel woningen in de hogere prijsklassen, zoals Wassenaar, Bloemendaal en Blaricum, scoren ook hoog.

In gemeenten met 100.000 inwoners en meer bedraagt in 2005 de opbrengst van alle gemeentelijke heffingen gemiddeld 534 euro per inwoner. Gemeenten met 20.000 tot 100.000 inwoners belasten de bevolking gemiddeld veel minder: 412 euro per inwoner. Ondanks de hoge opbrengsten in enkele waddengemeenten is de gemiddelde opbrengst in gemeenten met minder dan 20.000 inwoners het laagst. Daar gaat het om 399 euro per inwoner.

Als een gemeente via heffingen veel geld binnenkrijgt, betekent dit niet automatisch dat ze naar verhouding ook meer te besteden heeft. Tegen hogere opbrengsten aan heffingen kunnen ook lagere uitkeringen staan uit het gemeentefonds van het Rijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer