Curaçao wil autonome status
De bevolking van Curaçao heeft tijdens de volksraadpleging van vrijdag met een grote meerderheid van 68 procent gekozen voor een autonome status binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Voor integratie met Nederland koos 23 procent.
Complete onafhankelijkheid en behoud van de Nederlandse Antillen konden nauwelijks op steun rekenen. Een tweede stemronde is niet nodig, omdat meer dan 50 procent van de 114.500 stemgerechtigden voor een status aparte heeft gekozen. De opkomst lag op 54,4 procent.
Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties is blij dat de bevolking zich duidelijk heeft uitgesproken. Het referendum is volgens hem een succes, omdat in de eerste ronde alles helder is geworden. Pechtold beschouwt de uitkomst als een goede basis voor verdere gesprekken in koninkrijksverband. Hij vertrek zondag naar de Antillen en Aruba.
Ook Tweede-Kamerlid Van Fessem van het CDA is tevreden met het resultaat. Wel vindt hij dat Nederland het eiland een helpende hand moet bieden bij de bestrijding van problemen zoals armoede. Zijn collega Leerdam van de PvdA vindt dat de bewoners van Curaçao „een deel zelf moeten doen”, maar dat Nederland moet blijven helpen. „De eilanden kunnen het niet alleen aan.”
De eilandraad moet de uitslag van het referendum nog wel bekrachtigen. Aangezien alle politieke partijen zich al hadden uitgesproken voor een autonome status, is het aannemelijk dat de politici de stem van het volk zullen overnemen.
De laatste keer dat er een referendum over de staatkundige toekomst op Curaçao werd gehouden, was in 1993. Toen koos 73,6 procent van de bewoners nog voor behoud van de Nederlandse Antillen. Circa 18 procent van de stemmen ging naar een status aparte.
Ook op Sint Eustatius werd vrijdag een volksraadpleging gehouden. Daaruit kwam naar voren dat het eiland als enige binnen het bestel van de Antillen wil blijven. De bevolking van Sint Maarten koos in 2000 voor een status aparte. In september 2004 spraken de bewoners van Bonaire zich uit voor opheffing van de Antillen en directe banden met Nederland. In november van dat jaar deed ook Saba dat. Geen enkel eiland wil de band met het Koninkrijk geheel verbreken.