Rebellen Nepal voeren aanvallen uit
Maoïstische rebellen hebben zaterdag in Nepal een reeks gecoördineerde aanvallen uitgevoerd. Twee politiemannen kwamen daarbij om het leven.
De rebellen vielen een legerbasis aan, pleegden bomaanslagen op negen overheidsgebouwen en bevrijdden bij een aanval op een gevangenis 28 gedetineerden. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.
De aanvallen werden zaterdagavond laat vrijwel gelijktijdig uitgevoerd in de plaats Charikot, zo’n 120 kilometer ten oosten van de hoofdstad Kathmandu. De agenten werden gedood bij de aanval op de gevangenis. Onder de bevrijdde gevangenen bevonden zich vijftien rebellen. Bij de aanslagen op overheidsgebouwen raakte niemand gewond. De aanval op de legerbasis werd door soldaten afgeslagen. De politie zei niet te weten hoeveel slachtoffers er bij de aanval vielen. Vrijdag vielen de rebellen elders in het land ook al een legerbasis aan. Ook die aanval werd door het leger afgeslagen. Dat gebeurde na een twaalf uur durende strijd die aan 97 rebellen en drie soldaten het leven zou hebben gekost.
Het leger maakte zondag ook bekend dat twee Russische bergbeklimmers die op weg waren naar de Mount Everest gewond zijn geraakt toen hun bestelbus op een snelweg werd getroffen door een door de rebellen gelegde landmijn. Zaterdag vielen ten zuiden van Kathmandu zeker drie doden en 27 gewonden toen onder een bus een landmijn explodeerde.
Een afvaardiging van het Internationale Comité ter Bescherming van Journalisten is in Nepal om onderzoek te doen naar de arrestatie en gemelde mishandeling van journalisten, na de machtsovername van koning Gyanendra op 1 februari. Het hoofd van het comité, Ann Cooper, noemde de situatie in Nepal zondag „behoorlijk beroerd.” De pers is het werken zeer moeilijk gemaakt, zei Cooper, die zelf ook in Nepal is.
De koning trok ruim twee maanden geleden alle macht naar zich toe door de regering naar huis te sturen en de noodtoestand uit te roepen. Op grond van de noodtoestand zijn allerlei rechten, zoals de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting, opgeschort. De pers mag geen kritiek meer uitoefenen op de koning, de nieuwe, door hem samengestelde regering en het leger. Een aantal onafhankelijke kranten is een verschijningsverbod opgelegd en onafhankelijke radiozenders mogen geen nieuwsbulletins meer uitzenden. Volgens Cooper zijn honderden radiojournalisten op straat komen te staan. De delegatie van het Comité ter Bescherming van Journalisten heeft van Nepalese activisten een lijst gekregen met de namen van tientallen journalisten die sinds 1 februari zijn gearresteerd.