Nuttig advies voor bijbellezen
Titel:
”Elk hoofdstuk apart. Door de Bijbel van kaft tot kaft”
Auteur: Warren Wiersbe
Uitgeverij: Medema, Vaassen, 2001
ISBN 90 6353 368 3
Pagina’s: 480 blz., € 29,50. „Iedereen kan overdag zingen. Het is gemakkelijk om te zingen als we de noten kunnen lezen bij daglicht; maar wie kan zingen als er geen straaltje licht is om bij te zien, die is een bekwaam zanger. Liederen in de nacht komen alleen van God; die heeft de mens niet in zijn macht.” Het zijn woorden van Spurgeon, door de Amerikaanse evangelische predikant Warren Wiersbe opgenomen in zijn boek ”Elk hoofdstuk apart. Door de Bijbel van kaft tot kaft”.
Allereerst wil ik de uitgever een compliment maken voor dit keurig uitgevoerde gebonden boek. In een toelichting geeft de schrijver aan dat het zijn bedoeling is dat we, onderwezen door God de Heilige Geest, oog krijgen voor de stichtelijke waarheid van de Bijbel. Daarbij verwijst hij naar de hoofdstukken 14 tot 16 in het Evangelie naar de beschrijving van Johannes, waarin Jezus spreekt over de Trooster.
Alle bijbelboeken komen in deze uitgave aan de orde. Kort wordt de inhoud ervan aangegeven. Daarna geeft de auteur bij elk hoofdstuk -soms heeft hij enkele hoofdstukken samengevoegd- korte toelichtingen over gedeelten die bij elkaar horen, met soms een persoonlijke toespitsing naar nu.
Zo gaat het in Genesis 4 over ongeloof (vers 1-7), haat (vers 8), wanhoop (vers 9-24) en hoop (vers 25-26). Bij het onderdeel ”wanhoop” plaatst de schrijver dan de opmerking: „Gods vraag aan Adam en Eva was: „Waar zijt gij?” Zijn vraag aan Kaïn luidde: „Waar is uw broeder Abel?” Weten wij waar onze broers en zusters zijn? Of verzinnen we net als Kaïn uitvluchten?”
Nog een voorbeeld, psalm 32. Wiersbe verdeelt deze in: Gods Woord in de aanbidding (vers1-5), Gods Woord in de schepping (vers 6-9), Gods Woord in de geschiedenis (vers 10-17) en Gods Woord in uw leven (vers 18-22). Bij dit laatste onderdeel zegt hij: „Het Woord dat het heelal schiep en bestuurt, kan ook uw leven besturen.”
De schrijver geeft ons enkele waardevolle adviezen voor het lezen van de Bijbel. a. Lukraak bijbellezen is beter dan helemaal niet lezen, maar zelden opbouwend. Hij roept dan ook op om de Bijbel volgens een bepaald programma te lezen. b. Lees het bijbelgedeelte en vraag daarbij om de leiding van de Heilige Geest, zodat de waarheid ontdekt wordt. Soms is het goed bepaalde gedachten in een dagboek op te schrijven. c. Lees daarna het commentaar in dit boek; zoek de verwijzingen op; vergelijk Schrift met Schrift, zodat de bevindelijke inhoud wordt ontdekt. d. Vraag aan God de Heilige Geest de genade om de waarheid ook in de praktijk te brengen.
Uitdrukkelijk wijst de auteur erop dat zijn opmerkingen, die weliswaar heel zorgvuldig en met grote eerbied voor het Woord van God worden gegeven, niet de maaltijd zijn. Ze zijn slechts „het menu dat die maaltijd beschrijft. Ze zijn niet de weg, maar de verlichting die de weg helpt wijzen.”
Het boek biedt veel dat geschikt is bij het lezen van de Bijbel. Dat betekent niet dat alle andere commentaren voortaan dicht kunnen blijven en we geen dagboeken meer nodig hebben. Het gaat om opmerkingen die van belang zijn bij de eerste kennismaking met de Bijbel.
Enkele praktische zaken vallen op. Bij de vertaling is gekozen voor de naam ”Heer”. De auteur geeft veel verwijsplaatsen aan, maar de afkortingen van de bijbelboeken wijken af van de gebruikelijke. Het is jammer dat er geen lijst van afkortingen in het boek is opgenomen.
Bij het boek is ook nog een cd gevoegd met daarop de Statenvertaling, de Teleosvertaling, de King James Version, kanttekeningen, meditaties, Telos-voetnoten en -verwijsteksten. Dat geeft nog meer mogelijkheden bij het gebruik van dit boek.
”Elk hoofdstuk apart” is een bijbel-waardige uitgave geworden. Bij 2 Korinthe 12 plaatst Wierbse een opmerking van D. Bonhoeffer: „We moeten ons oordeel over mensen minder vormen op grond van hun prestaties en mislukkingen; meer op grond van hun beproevingen.”