Protestant krijgt communie uitgereikt
De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger heeft vrijdag voor het oog van de wereld de communie uitgereikt aan de protestant Roger Schutz, stichter van de oecumenische gemeenschap Taizé.
Dat was een „groots moment voor de toenadering tussen de kerken”, zei de Nijmeegse kerkhistoricus prof. dr. P. Nissen in het RKK-televisieprogramma Kruispunt.
Tot dusver heeft het Vaticaan de deelname van protestanten aan de communie altijd officieel verboden. Maar tijdens de uitvaartmis voor paus Johannes Paulus II kwam de 89-jarige Schutz in een rolstoel naar Ratzinger toe, waarna hij de hostie ontving. Een en ander was rechtstreeks op de televisie te zien.
Nissen zei „zeer ontroerd” te zijn. „Het opent nieuwe wegen voor de oecumene, het is een heel belangrijk gebaar”, zei hij.
Ratzinger is hoofd van de congregatie voor de geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof. Nissen wees erop dat de paus en Schutz geestverwanten en vrienden waren, die elkaar herhaaldelijk hebben ontmoet.
De Zwitser Schutz richtte de Taizé-gemeenschap in 1940 op in het zuiden van Bourgondië in Frankrijk. Tijdens de oorlog bood hij onderdak aan vluchtelingen in het door de nazi’s bezette Frankrijk. Uitgaande van de gedachte van verzoening verstrekte hij na de oorlog voedsel aan Duitse krijgsgevangenen.
In de gemeenschap in Taizé wonen protestantse en rooms-katholieke broeders uit meer dan twintig landen. Het klooster in Taizé trekt jaarlijks ongeveer 200.000 jongeren. De liturgie die de communiteit hanteert, is een mix van elementen uit de rooms-katholieke mis en protestantse kerkdiensten.
In de Sint-Pieter, waar paus Johannes Paulus II lag opgebaard, klonken in de afgelopen dagen veel Taizé-liederen, terwijl vele duizenden mensen langs de baar liepen.