Binnenland

Kabinet akkoord over begroting 2006

Het kabinet heeft vrijdag in hoofdlijnen de begroting voor volgend jaar vastgesteld. Het stemde in met afspraken die donderdag al door een klein groepje ministers waren voorgekookt. Vice–premier Zalm zei na afloop dat hij in de elf jaar dat hij in de politiek zit nog niet heeft meegemaakt dat de ministerraad zo vroeg klaar was met zijn begroting. De definitieve versie van de stukken wordt pas in september gepresenteerd.

ANP
8 April 2005 16:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:25

De afspraken houden in dat er een bedrag van 1,2 miljard euro beschikbaar komt voor onder meer onderwijs, veiligheid en de CAO van rijksmabtenaren. Het gaat om geld dat door de departementen niet is uitgegeven en meevallers. Daarnaast komt er 1,1 miljard voor lastenverlichting, zoals al in het regeerakkoord was aangekondigd. Van dat bedrag wordt onder meer het gebruikersdeel van de onroerendzaakbelasting afgeschaft.

Deze lastenverlichting is nodig om huishoudens te compenseren voor de inkomensgevolgen van het nieuwe zorgstelsel dat volgend jaar ingaat. Er komt dan een basisverzekering voor iedereen; het verschil tussen ziekenfonds en particulier verzekerden verdwijnt. Het kabinet zal een ’zorgtoeslag’ introduceren die ertoe moet leiden dat niemand meer dan 5 procent van zijn inkomen aan zorgpremies kwijt is.

Door de kabinetsmaatregelen zullen vrijwel alle huishoudens erop vooruit gaan. Gezinnen met kinderen profiteren extra, omdat in het nieuwe zorgstelsel geen premie voor kinderen meer verschuldigd is. Zalm onderstreepte vrijdag overigens dat er geen koopkrachtgaranties te geven zijn.

Het kabinet zal in augustus bekijken of er nog wijzigingen nodig zijn in het koopkrachtbeeld. Ook zal het dan proberen geld te vinden om het lesgeld van 16– en 17–jarigen af te schaffen. Dat is een wens van de Tweede Kamer.

In augustus zal het kabinet zich ook buigen over de kinderopvang. Volgens het nieuwe systeem, dat sinds 1 januari van kracht is, moeten overheid, ouders en werkgevers ieder voor eenderde bijdragen aan de kosten van kinderopvang, maar de werkgeversbijdrage is niet verplicht. De Stichting van de Arbeid heeft werkgevers opgeroepen mee te betalen. Mocht dat niet gebeuren dan gaat het kabinet bekijken „of de vrijblijvendheid nog langer te tolereren is", zei Zalm.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer