Van Agt laakt wegblijven Koningin bij begrafenis
De beslissing van het Nederlandse Koninklijk Huis om niet aanwezig te zijn bij de begrafenis van de paus wordt verschillend gewaardeerd. Oud-premier Van Agt is „diep teleurgesteld.” Protestantse kerkleiders daarentegen tonen veel begrip voor het besluit van het vorstenhuis.
De rooms-katholieke Van Agt vindt het „onbegrijpelijk dat het koningshuis het kennelijk niet de moeite waard vindt” om bij de uitvaart van de paus aanwezig te zijn. „De Engelse delegatie komt sterk met Charles, Blair en de bisschop van Canterbury en de Verenigde Staten komen met drie presidenten”, aldus Van Agt. Volgens hem gaat het om een begrafenis van een staatshoofd van wereldformaat.
Prof. dr. J. W. Maris (hoogleraar aan de Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken): „Het Koninklijk Huis zou in de pas lopen met andere landen als ze wel naar de begrafenis zou gaan. Dat vloeit voort uit diplomatieke betrekkingen die er zijn met het Vaticaan. Persoonlijk ben ik niet zo gelukkig met zulke betrekkingen. Ik kan wel begrijpen dat er mensen zijn die het staatrechtelijk gezien zouden waarderen wanneer ook ons koninklijk huis bij de begrafenis aanwezig zou zijn, maar, daar lig ik niet wakker van.”
Ds. A. Moerkerken (rector van de Theologische School van de Gereformeerde Gemeenten): „De motivatie van Van Agt dat de paus een staatshoofd is, kan onmogelijk onze opvatting zijn. We weten allemaal nog wat in de jaren twintig tijdens de Nacht van Kersten gebeurd is. Ongeacht de paus als persoon kan ik zijn instituut niet waarderen en daarom zie hem ook niet als een bevriend staatshoofd. Van zijn politieke aspiraties ben ik afkerig. Daarom betreur ik het niet dat het koningshuis niet naar Rome gaat.”
Dr. ir. J. van der Graaf (oud-algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond): „Rome heeft altijd nog wereldlijke inspiraties en beschouwt de paus als staatshoofd. Dat blijkt uit het feit dat veel regeringsleiders nu aanwezig zijn. Ik wijs die politieke inspiraties af. Daar heb ik niets mee. Ik vind het moedig en te waarderen dat de Koningin er niet is. Koningin Wilhelmina was altijd erg anti-rooms. Beatrix lijkt meer op Wilhelmina dan op Juliana, misschien speelt dat nog een rol.”
Ds. L. W. Ch. Ruijgrok (scriba van de Hersteld Hervormde Kerk): „Ik ben wel benieuwd naar de motivatie van ons Koninklijk Huis. Op zich sta ik helemaal achter de beslissing van onze vorstin, maar waarschijnlijk zijn mijn motieven anders dan de hare. Los van alle kwaliteiten die deze paus heeft gehad, is het pausschap op zich zodanig in strijd met Christus’ koningschap over Zijn Kerk dat ik daar geen enkele hulde aan zou willen brengen. Bovendien, wie kan met een zuiver geweten deelnemen aan een plechtigheid waarin het unieke en volstrekt genoegzame van Christus’ kruisoffer wordt geloochend?”
Prof. dr. A. Th. van Deursen (emeritus docent aan de VU): „Als je dit besluit van het Koninklijk Huis bekijkt vanuit de historie vind ik het begrijpelijk. Het vorstenhuis is voorzover ik weet nog nooit eerder bij een begrafenis van welke paus dan ook geweest. Als er nu een zware delegatie naar Rome was gegaan, dan had dat ook vragen opgeleverd in de Tweede Kamer.