„Slechte methadonpost moet snel verbeteren”
De Inspectie voor de Gezondheidszorg dreigt behandelposten te sluiten als de verstrekking van methadon niet snel verbetert. Bij kleine instellingen is de behandeling van verslaafden vaak onder de maat.
Dat stelt de inspectie in een donderdag verschenen rapport. De huisvesting is dikwijls slecht en er zijn geen behandelplannen, blijkt uit een onderzoek onder alle zeventien instellingen in Nederland die methadon verstrekken. Eind dit jaar moeten de beroepsgroepen en GGZ Nederland landelijke richtlijnen hebben ontwikkeld voor de behandeling van methadongebruikers, aldus de inspectie.
Van de ongeveer 28.000 heroïneverslaafden in Nederland gebruiken er 12.000 het vervangende middel methadon. Het wordt al dertig jaar voorgeschreven. Tweederde van de patiënten heeft naast de verslaving andere ernstige gezondheidsproblemen.
Uit het rapport blijkt dat in een aantal instellingen het management beslissingen neemt over de manier waarop en hoeveel methadon er wordt verstrekt. De inspectie vindt dat onverantwoord, want een arts is verantwoordelijk voor de behandeling. De dosering van methadon moet individueel worden bepaald op basis van medisch-inhoudelijke argumenten, benadrukt de inspectie.
Verder acht zij de grote kwaliteitsverschillen tussen de methadonposten onverantwoord. Een van de problemen is dat er geen landelijke richtlijnen bestaan. Zo is er geen overeenstemming over de minimumleeftijd waarop methadon mag worden voorgeschreven. Bij de ene instelling is dat 16 jaar, bij de andere 20 jaar en een derde instelling past geen enkele leeftijdsgrens toe.
Verder zijn dossiers onvolledig, worden behandelplannen niet geëvalueerd en is er op veel posten geen structureel patiëntenoverleg. Ook op de veiligheid en hygiëne valt volgens de inspectie wel wat af te dingen.
C. de Jong, eerste geneeskundige van de instelling voor verslavingszorg Novadic-Kentron, erkent dat de afgelopen dertig jaar de zorg voor methadongebruikers onder de maat is geweest. „Het ging er alleen maar om overlast te bestrijden. Als ze maar niet meer stelen, was het idee.” Verslaafden werden te veel aan hun lot overgelaten. „In het begin kregen ze wel een doktersrecept, maar daarna wordt er niet meer naar hen omgekeken”, zegt De Jong. „Het gevolg is dat ze met wonden en infecties over straat kunnen lopen. Dat is toch niet meer van deze tijd.”
De methadonposten werken op dit moment aan een landelijke richtlijn voor zorg aan methadongebruikers. Deze moet eind van dit jaar klaar zijn. Voorop staat een goede diagnose van de problemen van een verslaafde.