„Ziekenhuizen R’dam helpen illegalen niet”
Een aantal Rotterdamse ziekenhuizen weigert illegalen te behandelen. Alleen in levensbedreigende situaties worden deze mensen geholpen. Dat schrijft ds. Hans Visser van de Pauluskerk in Rotterdam in een brandbrief aan de ziekenhuizen.
Ds. Visser kwam in actie naar aanleiding van klachten van de artsen die in de Pauluskerk werkzaam zijn voor illegalen en vluchtelingen. Die hebben geconstateerd dat ziekenhuizen niet altijd de medische noodzaak van een behandeling of ingreep erkennen. Volgens Visser is het een geldkwestie. De ziekenhuizen beseffen dat ze bij deze doelgroep een deel van de medische kosten zelf moeten betalen, zoals de overheid heeft bepaald, aldus ds. Visser.
De predikant van de Rotterdamse Pauluskerk ontfermt zich in zijn kerk over een aantal zieke illegalen. Wanneer ze iets mankeren, verlenen huisartsen eerste hulp. „Voor sommige problemen moeten deze mensen echter worden doorverwezen naar specialisten in ziekenhuizen waar ze de noodzakelijk hulp kunnen krijgen”, zegt Visser. „Niets is echter minder waar. Met name het Sint Franciscus Gasthuis (SFG), het Ikazia Ziekenhuis en het Erasmus Medisch Centrum sturen deze mensen gewoon weg, omdat ze voor deze niet-verzekerden zelf voor een deel van de kosten opdraaien. Alleen als ze bijna dood voor de deur liggen. worden ze geholpen.”
Ds. Visser heeft alle Rotterdamse ziekenhuizen een brief geschreven waarin hij aangeeft dat ze mensen, ook al zijn ze niet verzekerd, moeten helpen. De predikant geeft als voorbeeld dat een vrouw met een tumor in de borst door het Sint Franciscus Gasthuis zonder pardon is weggestuurd omdat ze niet verzekerd was. Uiteindelijk is ze in de Dr. Daniël den Hoed Kliniek terechtgekomen, waar ze wel is geholpen.
P. L. Batenburg, voorzitter van de raad van bestuur van het SFG, begrijpt het signaal van Visser. „De Nederlandse ziekenhuizen zitten in een spagaat. Aan de ene kant hebben we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, aan de andere kant moeten we onze exploitatie rondkrijgen. Ons uitgangspunt is dat we altijd mensen helpen die acute medische zorg nodig hebben of wanneer er kans is op blijvende invaliditeit als we niet zouden helpen. Maar als een illegaal een aandoening heeft die ook in zijn eigen land kan worden verholpen, dan zeggen we dat”, aldus Batenburg.
Volgens hem is deze manier van werken afgesproken met de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Batenburg is bang dat als de ziekenhuizen alle illegalen zonder meer hulp aanbieden, de ziekenhuiszorg in Nederland onbetaalbaar wordt. „Waarom zouden u en ik dan nog een premie moeten betalen?”