Binnenland

Zalm: Toch ruimte voor extra uitgaven

Het kabinet zal volgend jaar 1,2 miljard euro uittrekken voor extra uitgaven. De meest betrokken ministers zijn het daar donderdag over eens geworden. Vrijdag zal naar verwachting het voltallige kabinet met de afspraken instemmen.

ANP
7 April 2005 14:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:25
Minister Zalm: „Velen gaan er volgend jaar op vooruit.” Archieffoto RD
Minister Zalm: „Velen gaan er volgend jaar op vooruit.” Archieffoto RD

Eerder deze week leek het er nog op dat er helemaal geen geld te verdelen zou zijn, maar het is minister Zalm van Financiën toch gelukt nog wat bijeen te sprokkelen. „Daar ben je minister van Financiën voor”, lachte de VVD bewindsman donderdagmiddag.

Van het extra geld is zo’n 250 miljoen bestemd voor onderwijs, zoals al in het ’paasakkoord’ was afgesproken. Verder gaat ongeveer 500 miljoen op aan de duurder uitgevallen CAO voor rijksambtenaren. De rest van het geld is bestemd voor onder meer Justitie (tbs inrichtingen, politie, gevangenissen), jeugdzorg en verpleeghuizen. Ook voor de Ritman collectie (een bijzondere boekencollectie) is geld gevonden.

De extraatjes zijn vooral mogelijk doordat er op diverse departementen minder geld is uitgegeven dan begroot en doordat het Rijk per saldo 600 miljoen euro minder aan rente hoeft te betalen dan voorzien. Een van de kleinere financiële ’opstekers’ is het gevolg van het overlijden van prins Bernhard. Diens uitkering van zes ton kan het kabinet nu op zak houden.

Zalm onderstreepte donderdag dat de uitgaven voor volgend jaar binnen de eerder gemaakte afspraken blijven. De minister wil vasthouden aan de afspraken die zijn gemaakt over het terugdringen van het overheidstekort. Volgens een ingewijde hadden de ministers in totaal om 3 miljard euro extra gevraagd. Van die ’claims’ wijst Zalm dus het merendeel af.

In de zomer zal het kabinet nog verder praten over lastenverlichting en koopkracht. Volgens het regeerakkoord is er volgend jaar 1,1 miljard beschikbaar voor het verlagen van de lasten. Dat geld is deels bestemd om de koopkrachtgevolgen te compenseren van het nieuwe zorgstelsel dat dan wordt ingevoerd. Volgens Zalm „gaan velen er volgend jaar op vooruit”, maar zijn er geen garanties te geven.

Zalm wil in de zomer ook bekijken of er extra geld gevonden kan worden voor kinderopvang en het afschaffen van lesgeld voor 16 en 17 jarigen. Om dat laatste heeft de Tweede Kamer vorig jaar in een motie gevraagd. Meer geld voor kinderopvang is een wens van de coalitiefracties CDA en D66. De laatste partij heeft al eens voorgesteld daar 200 miljoen voor uit te trekken. De drie regeringsfracties zijn ook voorstander van meer lastenverlichting, met name voor de middeninkomens.

Tweede-Kamerlid De Nerée van het CDA zegt in een eerste reactie blij te zijn dat het kabinet toch nog wat geld heeft weten te vinden voor nieuwe uitgaven. Hij is ook blij met de besteding ervan, aan onder meer veiligheid, onderwijs en jeugdzorg. De Nerée gaat ervan uit dat er in de zomer nog geld gevonden wordt voor kinderopvang en de afschaffing van het lesgeld. „Zalm heeft gezegd dat hij zijn best gaat doen. En anders zullen wij hem een handje helpen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer