„We leven in eschatologische tijden”
„Er is het afgelopen jaar heel wat gebeurd in deze wereld. Aardse, menselijke macht is als niets gebleken. We leven in tijden die eschatologisch zijn.” Dat zei ds. J. R. Tallach, secretaris van de zendingscommissie van de Free Presbyterian Church of Scotland, dinsdag tijdens de 39e zendingsdag van de Stichting Mbuma-zending in Geldermalsen.
Niet alleen in Nederland zijn er zorgen, aldus ds. Tallach. „Ook in Zimbabwe. Hoevelen zijn er onder Mugabe al vermoord?”
Als afgevaardigde van de Schotse kerk sprak de predikant over Jeremia 3:19a: „Ik zeide wel, hoe zal Ik u onder de kinderen zetten.” „Het werk der verlossing was Gods eigen werk”, zei ds. Tallach. „God had alles gedaan voor Zijn volk. En dit was omdat Hij hen had uitverkoren. Evenzo heeft de Vader een aantal uitverkoren, dat niemand tellen kan, om hen tot kinderen Gods te maken.” De predikant stelde dat het kruis een dor land was voor Jezus. „Hij riep uit, Mij dorst, en Hem werd edik te drinken gegeven. Zijn ziel was in een woestijn, waarin Hij uitriep, Mijn God, Mijn God, waarom hebt Gij Mij verlaten?”
Ds. Tallach benadrukte dat God door de dood van Zijn Zoon Zijn eigen vraag -„Hoe zal ik u onder de kinderen zetten?”- beantwoordt. „God beschouwde Israël als Zijn zoon. De derde Persoon van de godheid maakt het werk krachtdadig. Het kind der genade in zijn geslacht zetten is ook Gods werk. God verlaat Zijn kinderen niet. Deze wereld is hun huis niet. Zij zijn in de wereld, maar niet van de wereld. Er is een begeerte naar heiligheid en heiligmaking, maar die zal alleen ten volle bevredigd worden in de hemel zelf.”
Ds. Tj. de Jong, hervormd predikant in Staphorst en voorzitter van de stichting, hield zijn openingswoord naar aanleiding van Psalm 68. „Zijn er nog die dit leven van afsnijding en ontlediging kennen? Wat zou dat een groot wonder zijn, want wanneer we in geestelijke zin zijn uitgetogen, is dat al een werking van Boven. Wat zou het een voorrecht zijn als er hier waren die de breuk mochten gevoelen.”
Vorig jaar is 747.376 euro overgemaakt aan de Free Presbyterian Church in Schotland voor de zending in Zimbabwe en Kenia, zo werd met grote erkentelijkheid aan de achterban meegedeeld.
Vanuit de Gereformeerde Gemeenten in Nederland sprak in plaats van ds. J. Roos student A. van Voorden. Hij noemde het opmerkelijk dat in het Oude Testament, als het gaat over de komst van Christus, gesproken wordt van het ambt van de Middelaar. „Dit is de meest verborgen zaak die er is. En toch, Hij zal ons niet onbekend moeten blijven, want er is maar één Naam onder de mensen gegeven. Hij maakt plaats voor Zichzelf. Dan zal het zo nodig zijn om onze verloren staat in te leven. En het heeft Gode behaagd Zijn Zoon te openbaren.”
Hij sprak over Psalm 72:15a: „en Hij zal leven.” „Dit is een psalm met een dierbare inhoud. Wat liggen daar toch een dieptes in verklaard. Hier horen we een geoefend kind van God aan het woord. Hij heeft moeten leren dat hij er met al zijn werk buiten viel.”
De woorden „Hij zal leven” doen ons denken aan de wens die aan een koning werd gedaan, aldus Van Voorden. „Ik hoor David bidden: „O God, geef de koning Uwe rechten.” David smeekte of aan die Koning de rechten gegeven mochten worden. De Heere zal doorgaan met Zijn vergaderend werk. De oorsprong van de zaligheid ligt niet in de mens maar in het goddelijk welbehagen. In een rechte weg zal de Kerk tot de zaligheid worden gebracht. De Kerk wordt zalig op eeuwige rechtsgronden. „En Hij zal leven.” Daarom zal ook de Kerk leven. En dit kan alleen maar door het leven van de Middelaar.”
Na de middagpauze sprak ds. T. Klok, predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Urk, over Efeze 2:1: „En u heeft Hij mede levend gemaakt.” „Wij hebben ons onder een drievoudige dood gebracht”, aldus de predikant. „En niet alleen geestelijk dood, maar de mens komt ook vijandig dood te wezen.”
„Willen we onze foto hebben, dan moet je Psalm 14 maar lezen”, hield hij de bezoekers voor. „Een dodelijk addervergif zit in mijn hart. Die er het meest van komt te weten, door genade, weet er nog maar een speldenknopje van. Zolang u en ik niet levend gemaakt worden, leven we er maar overheen. Als we nu werkelijk levend gemaakt worden, leren we wie en wat we geworden zijn. Wat baat het mij zo de hele wereld zalig werd en ik er niet bij was?”
„Levend gemaakt in Christus, waar vloeit het nu eigenlijk uit voort?” vroeg de predikant. „Uit Christus, de Oorsprong, de Bron van levendmaking. Er komen vele vreemde geesten op in onze dagen. Beproeft de geesten, of ze uit God zijn. Er zullen er zo velen wezen die menen naar de hemel te gaan. Daarom zal het er zo nauw op aan komen. God werkt alles naar de raad van Zijn wil. Als er geen verkiezing was, konden we allemaal wel naar huis gaan. Wat een liefde spreekt eruit dat de Zoon vrijwillig Borg geworden is.”
Na de vertelling voor de kinderen, door oud-basisschooldirecteur A. B. den Breejen uit Werkendam, over de bekering en jeugd van Leen Potappel, besloot ds. S. de Jong, hervormd predikant te Leerbroek, de zendingsdag. De opbrengst van de collecten en verkopingen bedroeg 62.883 euro. Dit is 20.000 euro meer dan vorig jaar.