VB pleit nogmaals voor uitstel pensioeningrepen
De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) heeft nogmaals een oproep aan de minister gedaan om de veranderingen in VUT en prepensioen een jaar uit te stellen. „Omwille van een snelle invoering mag de politiek niet lichtvaardig over de uitvoeringsproblematiek oordelen”, aldus B. van Popta van de VB woensdag tijdens de algemene ledenvergadering.
VUT- en prepensioenpremies zijn als het aan de minister van Sociale Zaken ligt met ingang van 2006 niet meer fiscaal aftrekbaar. Tegelijkertijd wordt de veelbesproken levensloopregeling ingevoerd. Die moet werknemers de mogelijkheid bieden te sparen voor allerlei vormen van langdurig verlof. Een definitief besluit om de veranderingen per 1 januari in te voeren, is evenwel uitgesteld tot de zomer, in de hoop dat de meeste CAO’s dan zijn aangepast.
Van Popta, werkgeversvoorzitter van de VB, pleitte woensdag opnieuw voor een jaar uitstel. De invoering van de plannen kost de pensioenfondsen veel tijd. Bovendien, zo is nu al duidelijk, zal de nieuwe wetgeving gaan leiden tot grotere administratieve lastendruk. „Een eenvoudige buitenstaander zou zijn schouders ophalen, wat betekent nu één jaar voor maatregelen die de langetermijneffecten beogen?”
Van Popta adviseerde de politici bij het vervaardigen van de nieuwe verkiezingsprogramma’s om een integrale visie op het pensioenstelsel neer te leggen. „Er wordt nu vanuit de heup geschoten, vaak met losse flodders. Dat leidt tot onduidelijkheid en onzekerheid bij actieve deelnemers en gepensioneerden.”
Volgens de VB moet er duidelijkheid voor de langere termijn worden geboden. Andere tips van Van Popta voor de politici waren om de pijlers van het oude pensioenstelsel in stand te houden, zuiver om te gaan met het generatiedebat en niet te gemakkelijk te roepen dat jongeren betalen voor babyboomers. Ook dient het woord pensioencrisis „te worden vermeden.”
De jaarvergadering van de Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen -88 leden, 95 procent van alle deelnemers in de branche is lid, het gezamenlijk vermogen bedraagt 358 miljard euro- stond gisteren in het teken van „het ontzenuwen van mythen en misverstanden.” Zo hebben pensioenfondsen niet hun langste tijd gehad, benadrukte Van Popta herhaaldelijk.
Ook is het minder erg gesteld dan menigeen denkt met het gebrek aan solidariteit onder jongeren om mee te betalen aan goede pensioenen voor ouderen. Uit een onderzoek van VB in samenwerking met CNV jongeren blijkt dat 37 procent van de jongeren samen met de werkgever voor het pensioen wil sparen. Nog eens 37 procent kiest voor samen met de werkgever sparen in combinatie met zelf sparen. Slechts 26 procent wil helemaal af van de verplichte pensioenpremies en alles zelf regelen. In navolging van het ABP kondigde ook de VB aan om actie te gaan voeren om jongeren meer pensioenbewust te maken.
Ook P. Gortzak, algemeen secretaris van de FNV, meende dat solidariteit niet heeft afgedaan. „Het is de basis onder ons pensioenstelsel.” Volgens hem biedt de collectiviteit van de pensioenfondsen de beste garantie voor een goed rendement. „De verhalen van salonbeleggers die zelf een hoger rendement behalen, dat is pas een mythe”, aldus Gortzak.
Dat wil niet zeggen dat geen ingrepen noodzakelijk zijn. Het meebetalen van de AOW’ers aan hun eigen uitkering achtte de FNV’er in de toekomst onvermijdelijk.