Delft gaat voor droge voeten
De gemeente Delft en het Hoogheemraadschap Delfland investeren de komende tien jaar 15 miljoen euro in de strijd tegen de wateroverlast in de Zuid–Hollandse gemeente. Delft werd in de jaren negentig en ook vorig jaar nog geconfronteerd met overlopende grachten en riooloverstorten bij hevige regenval. Bewoners en toeristen moesten in de binnenstad door het water waden en huizen liepen onder.
De plannen zijn woensdag in Delft bekendgemaakt. De gemeente en het Hoogheemraadschap hebben ook afspraken gemaakt om de kwaliteit van het water te verbeteren en te zorgen dat in de zomer genoeg water aanwezig is om verdroging van waterkanten te voorkomen.
De oorzaak van het wateroverlast in Delft is de toename van zware regenval in kortere perioden. Het boezemwater uit het Schiekanaal stijgt dan snel en stroomt de stad binnen, omdat de stad relatief laag ligt. De gemeente wil dat voorkomen door stuw– en sluisconstructies aan te brengen die het boezemwater tegenhouden. Gemalen zouden het water weer terug moeten pompen naar de Schie.
De gemeente verbreedt bestaande waterwegen, zoals sloten en kanalen, om en in de stad en legt nieuwe waterwegen aan om de opvangcapaciteit te vergroten. Doodlopende waterwegen worden op elkaar aangesloten om de kwaliteit van het water te verbeteren. Hiervan moeten ook de flora en fauna profiteren.
Delft wil ook het rioolsysteem aanpakken. Door vermindering van het aantal riooloverstorten moet de hoeveelheid rioolwater dat bij zware regenval het water in de grachten vervuilt, kleiner worden. Ook wordt het regenwatersysteem – regenpijpen zijn nu nog aangesloten op het riool –gescheiden van het rioolsysteem.
De plannen liggen nu ter inspraak bij de gemeente en worden naar verwachting in september definitief vastgesteld. Daarna zijn de eerste werkzaamheden in de stad snel zichtbaar. De gewone burger zal het in zijn portemonnee voelen. De rioolbelasting en de waterschapsbelasting zullen licht stijgen, lieten de gemeente en het hoogheemraadschap woensdag weten.
Het waterakkoord van Delft loopt vooruit op het Nationaal Bestuursakkoord Water. Gemeenten en waterschappen hebben afgesproken dat zij in 2006 in kaart hebben gebracht wat er op het gebied van water moet gebeuren.