Binnenland

Tweede Kamer populair bij protestacties

De Tweede Kamer in Den Haag is voor protesterende burgers de plek bij uitstek om aandacht te vragen voor tal van maatschappelijke problemen. Een van de bekendste acties is die van een aanhanger van milieuorganisatie Greenpeace in 2002 waarna de beveiliging van het regeringsgebouw aanzienlijk werd aangescherpt.

ANP
5 April 2005 21:31Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

In september van dat jaar ketende een milieuactivist van Greenpeace zich in de plenaire vergaderzaal met staaldraad vast aan het spreekgestoelte. Hij eiste de benoeming van een milieuminister. Kamervoorzitter Weisglas kondigde toen aan dat iedereen die in de Tweede Kamer werkt zijn of haar pasje voortaan zichtbaar moest gaan dragen. Sindsdien is het aantal bewakingsmedewerkers fors gestegen en zijn bovendien tourniquets geplaatst, die per toegangspasje maar een bezoeker doorlaten.

De meeste acties vinden echter plaats vanaf de publieke tribune, die na het passeren van detectiepoortjes nog wel ‘vrij’ toegankelijk is. In oktober 2003 voerden tientallen aanhangers van omroep BNN actie in de Tweede Kamer. De jongeren verstoorden tijdens het vragenuurtje de beantwoording van vragen door staatssecretaris Wijn (Financiën) met Balkenende–maskers voor hun gezicht. De vergadering werd geschorst en de actievoerders werden verwijderd.

In januari 2000 verstoorden ongeveer veertig Molukkers een debat over het wapenembargo tegen Indonesië. Met het zachtjes zingen van het Ambonese volkslied vroegen ze aandacht voor de situatie op de Molukken. Omdat het protest vredig verliep, werd niet ingegrepen en mochten de Molukkers hun ingetogen demonstratie afmaken.

In een aanzienlijk aantal gevallen zijn het boeren die in de Tweede Kamer protesteren. In 1999 verstoorden ze een overleg over het mestplan door demonstratief op te staan van hun zitplaatsen, gekleed in T–shirts met protestteksten of met een strop om de nek. Een jaar eerder protesteerden varkensboeren luidkeels tegen de voorgestelde inkrimping van de varkensstapel. De leiding van de Tweede Kamer waarschuwde daarop parlementariër Janmaat omdat hij de varkenshouders opstookte door te gaan vechten met de politie.

Drie actievoerders brachten in 1999 een nacht in de cel door, nadat ze tijdens een debat over de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers toenmalig minister Cohen van Justitie in de boeien hadden geslagen. Cohen werd na enkele minuten door een agent bevrijd.

Vorige maand nog werd een debat over de zeehondenjacht in Canada onderbroken door een naakte man die vanaf de publieke tribune de Kamerleden toeriep. Wat hij precies onder de aandacht wilde brengen, bleef onduidelijk.

Op grond van artikel 144 van het wetboek van strafrecht is het verstoren van vergaderingen strafbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer