Binnenland

Plaswekker beste methode tegen bedplassen

Gebruik van de plaswekker is de beste methode om kinderen en volwassenen die bedplassen van dit ongemak af te helpen. Dat concludeert jeugdarts F. van Leerdam in zijn promotieonderzoek in het VU Medisch Centrum.

Binnenlandredactie
5 April 2005 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

Direct na gebruik van de plaswekker bleef 70 tot 90 procent van de bedplassende kinderen droog. Twee jaar later was 70 procent van hen nog steeds van het bedplassen af. Kinderen die zowel bed- als broekplasten werden net zo vaak droog. Van deze groep werd 42 procent ook overdag droog.

De plaswekker bestaat uit een apparaat, de wekker, en een onderbroek met daarin elektrodedraadjes. Als het kind plast, maken de draadjes contact en gaat de wekker af. Bij gebruik van de plaswekker ontstaat binnen gemiddeld twee maanden een stramien waarbij het kind voor het in bed plast naar de wc gaat of doorslaapt zonder te plassen. Zonder behandeling wordt per jaar slechts 15 tot 18 procent van de bedplassers droog.

Bedplassen is het meest voorkomende psychosociale probleem waar wat aan te doen is. Voor de Jeugd Gezondheid Zorg (JGZ) zou het een belangrijk onderwerp moeten zijn, aldus Van Leerdam. Maar er rust een groot taboe op. Ook bij volwassenen komt het voor. Een op de 200 volwassenen lijdt zijn hele leven al aan bedplassen. De helft van hen heeft nooit een hulpverlener geconsulteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer