FNV wil verder onderhandelen over WW
De vakcentrale FNV wil verder onderhandelen over het ontwerpadvies van de Sociaal–Economische Raad (SER) over de WW. De federatieraad van de FNV besloot maandag in Amsterdam niet met het advies akkoord te gaan.
De grootste vakbond wil betere afspraken over het voorkomen van werkloosheid en het aan het werk helpen van werklozen. Op die manier moet er volgens de FNV ruimte komen om de toegang tot de WW te versoepelen.
Eerder hadden twee grote bonden van de FNV – FNV Bondgenoten en FNV Bouw – tegen het advies gestemd. Zo ver wilde de federatieraad niet gaan. Het CNV ging vorige week al wel akkoord met het advies. De aangesloten bonden gaven het advies het voordeel van de twijfel.
Volgens FNV–voorzitter De Waal zouden per bedrijfstak afspraken gemaakt kunnen worden om werklozen aan de slag te helpen, zoals het opleiden van mensen voor beroepen waarin een tekort aan personeel wordt verwacht. Dergelijke maatregelen zouden kunnen worden betaald uit het fonds waaruit de WW–uitkeringen worden betaald. „Er is genoeg WW–geld. De premies zijn meer dan kostendekkend".
De Waal verwacht dat er binnen de SER opnieuw kan worden onderhandeld over een WW–advies. Hij denkt dat de vakcentrales CNV en MHP „gelukkig zullen zijn met een beter WW–akkoord".
Vice–voorzitter J. Westerbeek van het CNV vindt het in ieder geval „heel mooi dat de FNV geen ’nee’ heeft gezegd. Dat is nu de vraag wat de kroonleden en de werkgevers gaan zeggen. Ik zou het heel raar vinden als zij deze handreiking niet accepteren”.
A. van Delft, onderhandelaar van werkgeversorganisatie MKB–Nederland is echter niet te spreken over de extra aandacht voor het voorkomen van werkloosheid. „Waardeloos, er zijn grenzen aan preventie en reïntegratie. Extra middelen leveren niet meer op”.
MKB–Nederland is wel bereid om te praten over de zogeheten wekeneis. In het eindbod van de SER staat dat werknemers in de laatste 39 weken minimaal 27 weken gewerkt moeten hebben om aanspraak te maken op een WW–uitkering. Wat de werkgeversorganisatie betreft kan dit omlaag naar 26 weken, maar dan moet wel de uitkering en de maximale duur van de WW omlaag.
Minister De Geus van Sociale Zaken laat via een woordvoerster weten dat hij het SER–advies afwacht. „Het is verstandig in de SER de koppen bij elkaar steken om te komen tot een advies dat overtuigend is en draagkracht heeft”.