Binnenland

„SGP niet uit op totalitaire staat”

Als de SGP het in Nederland voor het zeggen heeft, komt er geen totalitaire staat. Moskeeën hoeven niet per definitie dicht.

Redactie politiek
4 April 2005 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:24
UTRECHT – Een forumbespreking tijdens de middagbijeenkomst van de SGP-partijdag afgelopen zaterdag. Daarin stond de vrijheid van meningsuiting centraal. V.l.n.r.: SGP-kamerlid mr. C. G. van der Staaij, mr. A. Weggeman, wetgevingsjurist bij de Raad van S
UTRECHT – Een forumbespreking tijdens de middagbijeenkomst van de SGP-partijdag afgelopen zaterdag. Daarin stond de vrijheid van meningsuiting centraal. V.l.n.r.: SGP-kamerlid mr. C. G. van der Staaij, mr. A. Weggeman, wetgevingsjurist bij de Raad van S

Dat zei SGP-fractievoorzitter Van der Vlies zaterdag in Utrecht tijdens de 84e jaarvergadering van zijn partij. Hij besteedde het grootste deel van zijn partijrede aan het weerleggen van verwijten dat de SGP ondemocratisch is en grondrechten zal afschaffen als ze aan de macht komt.

„Wij hebben absoluut geen dictatuur of totalitaire staat voor ogen, maar een democratisch georganiseerde rechtsstaat met bijbels genormeerd beleid”, aldus Van der Vlies. De partij zal haar beleid nooit afdwingen „door fysiek of mentaal geweld, maar door argumenten, overreding, geduld en vasthoudendheid.”

Dat de partij niet echt onbevangen over de democratie spreekt, heeft volgens de SGP-voorman niets te maken met de vorm, maar met de norm: „Volkssoevereiniteit als uitgangspunt en bestemming tegelijk, heeft de SGP altijd met klem afgewezen.” De SGP heeft zich echter nooit met enige vorm van geweld verzet tegen rechtmatig totstandgekomen besluiten, „hoe diep die beslissingen soms ook werden betreurd.”

De SGP zal in het geval ze het voor het zeggen heeft, niet per definitie moskeeën sluiten. „Bij gewetensvrijheid hoort vanzelfsprekend een zekere bewegingsvrijheid. Je mag met je overtuiging de straat op om naar een locatie te gaan waar je jouw overtuiging met anderen deelt. Iets anders is het om tijdens je tocht elke willekeurige trottoirtegel als kansel te gebruiken om anderen te winnen voor je overtuiging.”

Cultusvrijheid mag in de visie van de SGP, mits het aanzien van de samenleving er niet door wordt bepaald. Als voorbeeld noemde Van der Vlies de islamisering van de samenleving. „Daartegen hebben met ons terecht velen bezwaar. Gebedsoproepen vanaf minaretten, prominente moskeeën en dergelijke. Dat past niet in onze traditie, identiteit en cultuur.”

Actieve overheidsbemoeienis op het terrein van godsdienst- en gewetensvrijheid mag in de ogen van Van der Vlies niet leiden tot maatschappelijke conflicten. „Een christelijke overheid faalt jammerlijk wanneer zij de moskeeën weet te sluiten tegen de prijs van de burgerlijke vrede, om het maar eens scherp te zeggen. Het gaat om een wijs beleid.”

De SGP’er toonde aan dat bij andere partijen de vrijheid van godsdienst ook niet onbeperkt is. Hij wees daarbij op de Italiaanse kandidaat voor de Europese Commissie, Buttiglione. Die gaf aan dat hij principiële moeite heeft met homoseksuele praktijken. Hij zou dat overigens niet tot uitdrukking laten komen in zijn beleid. Zoals bekend, werd Buttiglione vanwege zijn opvattingen geweerd. „Hierbij is zelfs de vrijheid van geweten in het geding”, aldus Van der Vlies.

De SGP’er zei tegen zijn partijgenoten dat het beter is om druk te zijn met de vraag „hoe we het ooit zo ver veranderd kunnen krijgen, dan over de vraag daarna. De kerken zouden weer vol moeten stromen. Ons volk zou onder beslag moeten geraken van de heilzame bediening van het Woord van God.”

SGP-kamerlid Van der Staaij gaf tijdens het middaggedeelte van de partijdag een staatkundig gereformeerde visie op de vrijheid van meningsuiting. Een teveel aan vrijheid kan leiden tot schade aan de samenleving. Als voorbeeld noemde hij het bestrijden van onzedelijkheid en godslastering. Anderzijds kan een inperking van de vrijheid tot gevolg hebben dat iedereen de geseculariseerde meerderheidsmoraal krijgt opgelegd.

„Zoals het water een vriend, maar ook een vijand kan zijn en zoals een mes een nuttig instrument kan zijn, maar ook een uiterst gevaarlijk wapen, zo is het ook met de vrijheid van meningsuiting. Het is een groot goed, maar ook een vrijbrief voor vuilspuiterij”, aldus Van der Staaij.

Hij betoogde verder dat vrijheid van meningsuiting geen grond mag zijn voor het kwetsen van medemensen. De SGP’er bepleitte zelfcensuur. Hij vindt dat het debat over het grondrecht te veel een juridische en te weinig een morele discussie is.

De SGP’ers namen zaterdag afscheid van hoofdbestuurslid ir. A. Waaijenberg. In zijn plaats is mr. M. W. J. Hoek uit Gouda gekozen. In de vacature van ds. D. J. Budding, hervormd predikant te Waarder, werd ds. A. Vlietstra, predikant van de hersteld hervormde gemeente te Katwijk, gekozen. De SGP’ers herkozen de aftredende en herkiesbare hoofdbestuursleden ds. D. Heemskerk en H. Uil.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer