Rijscholen: Rijexamen CBR is te duur
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) drijft met ondeugdelijke theorie–examens en tussentesten voor het rijexamen de prijs voor het behalen van het rijbewijs onnodig hoog op. Dat stellen de drie brancheorganisaties van rijschoolhouders in een gezamenlijke verklaring aan het CBR.
De verklaring is opgesteld door de organisaties Verkeersopleidingen Associatie Nederland (VAN) van de Bovag, de Federatie Autorijschool Management (FAM) en de Algemene Bond voor Auto– en Motorrijschoolondernemingen. Woordvoerder F. Wolf van de VAN stelde zaterdag dat het CBR onder meer onnodige vragen verwerkt in het theorie–examen waardoor veel kandidaten zakken en, tegen betaling, op herhaling moeten.
Zo moeten de leerlingen volgens de rijschoolhouders tijdens dat examen het blauwe indicatielampje op een dashbord herkennen dat aangaat als er met groot licht wordt gereden. Volgens de rijscholen mag het CBR niet verwachten dat de kandidaten het antwoord op dergelijke vragen weten omdat sommigen nog nooit in een auto hebben gereden. Het theorie–examen kan voorafgaand aan rijlessen al worden afgelegd.
„Er worden domme vragen gesteld die niets met verkeerssituaties te maken hebben", aldus Wolf. Het examen voldoet dan ook niet aan de Europese richtlijnen. We hebben het CBR daar herhaaldelijk op gewezen maar ze trekken zich er niets van aan".
De rijschoolhouders hebben ook kritiek op het plan van het CBR om bij de beoordeling van cursisten, behalve het rijexamen, ook twee eerdere toetsen te laten meewegen. De organisatie kondigde die nieuwe werkwijze onlangs aan omdat het bureau het niet juist vindt dat leerlingen zich bij het afrijden nu in een uurtje moeten bewijzen. Het bureau heeft een verzoek ingediend bij minister Peijs (Verkeer) om de nieuwe testmethode in te voeren.
De rijscholen zijn het eens met de extra testen maar willen niet dat de leerlingen die bij het CBR afleggen. Wolf: „Het CBR gaat straks per tussentoets ook weer geld vragen terwijl de leerlingen die toetsen ook gewoon bij de rijscholen kunnen afleggen. Het CBR verzint nieuwe manier om geld binnen te krijgen omdat het aantal mensen dat examen doet, afneemt".
Het CBR is „buitengewoon onthutst" over de kritiek van de rijschoolbranche. „Onze organisatie is een onafhankelijke stichting dus we hebben helemaal geen winstoogmerk", aldus woordvoerder H. Fontijn. „Daar komt bij dat het slagingspercentage de laatste twee jaar alleen maar is gestegen. Als wij er, zoals de rijscholen beweren, op uit zouden zijn mensen zoveel mogelijk geld uit de zak te kloppen dan strookt dat dus niet met de examenresultaten". Het bureau ontkent ook stellig dat er onnodige vragen in het theorie–examen zouden zitten. „Alle veranderingen die plaatsvinden in examens zijn conform de Europese regels en zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten".