Economie

Golfende ambtenaar vond zichzelf niet corrupt

„Het idee van corruptie kwam toen nooit bij me op. Achteraf denk ik, al dat gezeur en die etiketten die je krijgt opgeplakt. Maar ik heb geen enkele spijt. Mijn baas kan tevreden over me zijn. Daar doe je het voor”.

ANP
1 April 2005 21:02Gewijzigd op 14 November 2020 02:24

De 58-jarige ambtenaar J. H. J. van Rijkswaterstaat hoorde vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen wegens ambtelijke corruptie.

J. was als hoofd realisatie werken van Rijkswaterstaat in Noord-Holland de ’vaste ingang’ bij de rijksoverheid voor toenmalig directeur A. Bos van Koop Tjuchem, de latere klokkenluider. Bos legde hem in de watten met golfreisjes en volgens eigen zeggen ook met enveloppen met inhoud, een golfsetje of bezoekjes aan nachtgelegenheden.

J. schetste dat bij hem leven en werken in elkaar overliepen. Hij had alles voor zijn baas over en was geen enkel moment uit op enig gewin. Ja, hij had gegolfd met Bos op de fameuze green van St. Andrews in Schotland en ook de holes van Schöneberg bij het Zwitserse Zürich kende hij dankzij de gulle aannemer Koop Tjuchem. Maar dat was geen corruptie of omkoping.

En het vervoer per zakenjet van het Groningse bedrijf was ook niks bijzonders. Hotels, champagne, alles had met het werk te maken. „Ik ben altijd rechtlijnig met aannemers omgegaan. En dan zie ik tendentieuze verklaringen in dossiers. De goede lezer zou moeten zien dat alles in het belang van het werk was. Ik heb me nooit laten beïnvloeden.”

Na de opening van de Wijkertunnel, najaar 1996, zakten Bos en J. volgens Bos door in Yab Yum, een luxe bordeel in de Amsterdamse binnenstad. „We hebben J.”, meldde Bos na afloop aan Koop Tjuchem.

J. ontkent dat hij daar is geweest. Maar vanaf dat moment worden de contacten tussen de twee intensiever. De reisjes dateren uit de tijd dat Koop Tjuchem aasde op extra werk aan de snelweg A4 bij Schiphol. Het bedrijf kreeg die opdracht ook. Harde bewijzen voor het verband tussen het fêteren van J. en de miljoenenopdracht voor de Groningse aannemer kon het openbaar ministerie niet overleggen. Ook het verhoor door rechter E. Koning toonde dat niet aan. Tegen J. loopt nog een ontslagprocedure.

Bos werd in februari veroordeeld voor de omkoping van J., maar kreeg daar geen straf voor opgelegd, gezien zijn verdiensten als breekijzer van de bouwfraude. De aanklachten tegen in totaal zes ambtenaren stammen uit het onderzoek dat het OM in november 2001 begon op basis van de schaduwboekhouding van Bos. Vier ambtenaren kregen werkstraffen opgelegd, een werd vrijgesproken. J. hoort het rechterlijk oordeel over veertien dagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer