Zerkenvloer ontdekt in Amsterdam
Archeologen hebben woensdag bij opgravingen in de voormalige Nieuwezijdskapel aan het Rokin in Amsterdam een zerkenvloer met honderden grafstenen ontdekt.
De zerken zijn daar neergelegd tussen het begin van de zeventiende eeuw en het midden van de negentiende eeuw. Het is een van de grootste archeologische vondsten in de hoofdstad van de laatste jaren, aldus J. Gawronski, hoofd archeologie van de gemeente Amsterdam, donderdag.
De zerkenvloer kwam aan het licht toen bouwvakkers beton weghaalden voor het verbeteren van de fundering van het huidige gebouw, een kerk van de hervormde gemeente. De Nieuwezijdskapel, die in 1345 verrees op de plaats van een woonhuis waarin een wonder zou zijn gebeurd, werd in 1908 gesloopt.
De gemeente had door de sloop van de kapel een eeuw geleden niet verwacht er nog een complete zerkenvloer aan te treffen. Stadsarcheoloog Gawronski: „Een deel van de zerken ligt nog in het gelid, andere zijn verplaatst.” Ook liggen er links en rechts losse beenderen. „Het is een topvondst in wat de Sint- Pieter is van Amsterdam.” Op de grafstenen, waarvan de oudste nu ontdekte uit 1612 stamt, zijn nog goed de namen en de familiewapens te zien.
Archeologen gaan de komende dagen verder met het blootleggen van de vloer. Een deel ligt nog onder het beton. Gawronski streeft ernaar dat de zerkenvloer een integraal onderdeel wordt van de huidige kerk. De hervormde gemeente heeft het gebouw verhuurd aan het Britse bedrijf Merlin Entertainment, dat daar aan het einde van de zomer een spookhuis wil vestigen. Halverwege volgende week wil de gemeente de vloer laten zien aan belangstellenden, die de vondst op afstand kunnen bewonderen.