Invoering basisverzekering „spannend”
De invoering van één basisverzekering voor ziektekosten op 1 januari 2006 wordt een spannende zaak. Niet alleen omdat D66 zaterdag beslist over het voortbestaan van het kabinet, maar ook omdat er sprake is van heel krappe marges in de tijd. „Het kabinet moet zich echt haasten”, aldus M. Leers, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ.
De topman van de derde ziektekostenverzekeraar in Nederland is een groot voorstander van de samensmelting van ziekenfonds en particuliere verzekerden in één pakket op 1 januari 2006. „De kunstjes van sommige particuliere maatschappijen bij het wel of niet accepteren van bepaalde klanten zijn dan voorbij”, verzucht Leers. „Dat eindeloze gedoe tussen die twee groepen is niet meer van deze tijd. Vanaf dat moment wint degene die het meest doelmatig zorg inkoopt.”
Tegelijkertijd ziet hij veel politieke en juridische hobbels die in betrekkelijk korte tijd moeten worden overwonnen. Vragen met betrekking tot de (on)gelijkheid van sommige groepen, het zogenaamde risicovereveningssysteem, en de overheveling van het eigen vermogen van het ziekenfonds zullen de politieke debatten beheersen, denkt hij. Omdat het zeker drie jaar duurt voordat alle kosten zijn ’uitgemiddeld’, is een overgangswet noodzakelijk.
Ook Brussel moet nog instemmen met de invoering. Goedkeuring wordt begin mei verwacht. Leers denkt dat het zonder al te grote problemen zal verlopen. Onzekerder is hij over de politieke besluitvorming. „Je weet dat nooit, zeker niet in de Eerste Kamer.”
In september moeten de zorgverzekeraars van alle bedragen en risico’s op de hoogte zijn om te kunnen voldoen aan de afspraak om per 1 november nieuwe polissen gereed te hebben. Voor CZ, de grootste in Zuid- Nederland, betekent dat in de praktijk dat er meer dan 2 miljoen nieuwe polissen moeten worden vervaardigd. Daarbij is het soms moeilijk om de financiële risico’s van de particulier verzekerden in te inschatten.
De plannen om de kortdurende geestelijke gezondheidszorg uit de AWBZ te halen, maken het er niet eenvoudiger op. Leers heeft de minister voorgesteld dit onderdeel zo nodig achteraf te verrekenen. „Je kunt ons niet laten opdraaien voor zaken die bij ons niet bekend zijn.”
De Belastingdienst is verantwoordelijk voor de invoering van de zorgtoeslag waarmee moet worden voorkomen dat de huidige ziekenfondspatiënten worden gedupeerd. Leers: „Dat is moeilijk uit te leggen, maar het gaat om circa 9 miljoen mensen.” CZ wil de verzekerden via de eigen kantoren, servicepunten en medewerkers in de buitendienst helpen bij het invullen van de belastingformulieren.
Als het kabinet valt, zal het volgens Leers niet lukken de veranderingen de komende jaren alsnog door te voeren. „Intern zijn toverkunsten nodig om alles rond te krijgen en extern is het tijdpad uiterst kritisch.”