Terrein Bonte Wever blijkt zwaar vervuild
Bij het onderzoek naar vervuilde grond op het voormalige terrein van uitgaansgelegenheid De Bonte Wever in Slagharen is te eenzijdig gekeken naar chemische verontreiniging. Het terrein blijkt juist zwaar verontreinigd met puin en asbest.
Dat maakte de gemeente Hardenberg donderdag bekend. In oktober 2004 werd bekend dat de opruimkosten ruim 8 ton bedragen, 500.000 euro hoger dan geschat. De gemeente gaat de kosten verhalen op ondernemer H. van de Most, voormalig eigenaar van De Bonte Wever. Het uitgaanscomplex brandde in 2001 volledig af.
Het voormalige congres- en recreatiecentrum De Bonte Wever was vernoemd naar de weverij die er vroeger stond. De gemeente deed onderzoek naar chemische verontreiniging, omdat de zware textiel vroeger werd behandeld met zuren en peroxides.
Wethouder D. Prinsse (Grondbeleid, CDA) denkt dat de saneringskosten veel hoger zullen uitvallen dan verwacht. „Binnenkort begint er een uitgebreid onderzoek naar de gevonden bodemverontreiniging. We willen in de zomer het terrein saneren om het klaar te maken voor de bouw van woningen.”
Het college van Hardenberg neemt afstand van de conclusie in het onafhankelijke onderzoek dat de zaak van tevoren verkeerd is ingeschat. Volgens B en W was vanaf het begin duidelijk dat het bij deze aankoop om een gevoelige materie ging die zorgvuldig zou moeten worden aangepakt. „Juist daarom heeft het college besloten zelf een onderzoek naar bodemverontreiniging te laten doen. In normale gevallen wordt de verkopende partij gevraagd een schonegrondverklaring te leveren.”
Het college is van mening dat de voormalige eigenaar op de hoogte was, dan wel had moeten zijn, van de vervuiling in de grond en de aarden wal rondom het terrein. In het kader van de informatieplicht had hij dit aan de gemeente moeten melden.