Eenderde van ’oude’ groep asielzoekers verdwijnt
Bijna eenderde van de uitgeprocedeerde ’oude’ asielzoekers, die al voor 2001 naar Nederland zijn gekomen, wacht een gedwongen vertrek naar hun herkomstland niet af. Sinds de terugkeerregeling medio 2004 in werking trad, zijn 3450 uitgeprocedeerden met onbekende bestemming vertrokken. Het is niet bekend of zij Nederland hebben verlaten.
Van al degenen die met onbekende bestemming vertrokken, verdween 35 procent terwijl zij al aan de terugkeerprocedure waren begonnen. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie maakte de nieuwste cijfers donderdag bekend in een Kamerdebat over de terugkeerregeling. „Als ze niet mee willen werken, dan kan ik niet ervoor zorgen dat ze terugkeren. Alleen opsluiten kan voorkomen dat deze mensen verdwijnen", aldus Verdonk.
De bewindsvrouw wil in 2007 in totaal 26.000 asielzoekers laten beoordelen en hen ertoe te bewegen terug te keren als zij uitgeproceerd raken. Het gaat om de mensen die onder de oude Vreemdelingenwet binnen kwamen en soms al vele jaren in Nederland zijn. Tot vorige week handelde de IND 9800 dossiers van deze groep af. Van hen mogen 4100 asielzoekers alsnog blijven.
Verder verlieten 1700 uitgeproceerden Nederland op vrijwillige basis met hulp van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Daarnaast zijn 550 personen daadwerkelijk Nederland uitgezet of vertrokken onder toezicht.
De bewindsvrouw herhaalde dat zij gemeenten eraan wil houden dat zij niet meewerken aan noodopvang aan asielzoekers die daar geen recht meer op hebben. Dat geldt wat haar betreft ook voor mensen die in afwachting zijn van een uitspraak in de tweede of verdere procedures.
De PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie waren verontwaardigd. Volgens De Vries (PvdA) kan een minister niet verordonneren dat mensen op straat worden gezet. „We leven niet in een dictatuur", aldus De Vries.
Verdonk stelt echter dat zij gewoon de Vreemdelingenwet van 2000 volgt waar de Kamer mee heeft ingestemd. „Deze mensen kiezen er zelf voor de uitspraak in Nederland af te wachten. Maar het beleid is gericht op terugkeer. Opvang geeft verkeerde signalen en valse hoop naar betrokkenen", aldus de bewindsvrouw.