Binnenland

Jeugdraad wil kiesrecht voor zestienjarigen

De politiek moet jongeren laten kiezen of de stemgerechtigde leeftijd omlaag moet naar 16 jaar. De Nationale Jeugdraad wil dat er na de verkiezingen een referendum onder jongeren wordt gehouden waarvan de uitkomsten moeten worden overgenomen. PvdA, D66, GroenLinks en Leefbaar Nederland hebben zich al positief uitgelaten over het plan.

ANP
29 April 2002 15:00Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

De nieuwe koepel van zo’n veertig (jongeren)organisaties legde het voorstel maandag voor aan lijsttrekkers en nummers twee van de politieke partijen tijdens het Verkiezings Jeugddebat in Utrecht. De raad heeft door het Instituut voor Publiek en Politiek onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om de stemgerechtigde leeftijd te verlagen.

„Dit onderzoek laat zien dat er geen enkele reden bestaat om die leeftijd niet te verlagen”, aldus de voorzitter van de Jeugdraad J. de Bruin. „De politiek moet jongeren serieus nemen en ze zelf laten beslissen of ze vanaf hun zestiende willen stemmen.” De jeugdraad wil dat de partijen zich aan de uitkomst van het referendum onder 16- en 17-jarigen binden.

De PvdA vindt een lagere stemleeftijd een goed idee. „Als je aan het verkeer kunt deelnemen, kun je ook aan de politiek deelnemen”, aldus PvdA-politica en Tweede-Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven. Ze wil echter niet de leeftijd verlagen waarop jongeren gekozen mogen worden. „Vanwege schoolverplichtingen lijkt het me praktisch geen goed idee als ze dan al in de gemeenteraad of Tweede Kamer zitten.”

Ook Groenlinks-leider Rosenmöller en lijstrekker Teeven van Leefbaar Nederland steunen het idee. Rosenmöller wil wel dat scholen dan meer uitleg geven en dat jongeren in een referendum zich voor het idee uitspreken. D66 is ook positief. „16-jarigen betalen ook belasting, dus waarom zouden ze niet mogen stemmen?”, aldus het Tweede-Kamerlid Bakker.

VVD, CDA, ChristenUnie en de SGP zien echter weinig in het idee van de Nationale Jeugdraad. „Elke leeftijd is arbitrair”, aldus Kamerlid Van der Hoeven, nummer twee van de CDA-lijst. Wel moeten we iets doen aan het feit dat jongeren zich niet gehoord voelen. Meer contact en uitleg is dan de oplossing.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer