Zorgverzekeraar neemt aandeel in kliniek
Zorgverzekeraar CZ heeft samen met een regulier ziekenhuis in het zuiden een orthopedische kliniek opgezet. Over twee weken gaan de deuren open voor patiënten die bijvoorbeeld een heup– of knieoperatie moeten ondergaan. Dan wordt ook bekend gemaakt om welk ziekenhuis het gaat, maakte bestuursvoorzitter M. Leers van CZ donderdag bekend.
Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar in Nederland financieel deelneemt in een kliniek van een regulier ziekenhuis. Tot nu toe hebben verzekeraars alleen geld gestoken in particuliere klinieken, apotheken of gezondheidscentra waar huisartsen in zitten.
Hoeveel geld CZ in de kliniek steekt, wilde Leers niet zeggen. Het is een minderheidsbelang van „een paar ton". CZ gaat niet op de stoel van de dokter zitten. Er is geen inhoudelijke bemoeienis met de medische zorg, zei Leers.
Leers wil met zorgaanbieders meedenken en praten over de zorg en meer grip krijgen op de zorgkosten. CZ hoopt met de deelname in de kliniek sneller en betere zorg te krijgen voor klanten die een operatie nodig hebben die gepland kunnen worden. Het is de bedoeling op korte termijn op deze manier nog drie nieuwe klinieken te openen.
De investering wordt betaald uit meeropbrengsten van de aanvullende verzekering. Het gaat de verzekeraar er niet om winst te maken op de kliniek, stelde Leers. Volgens Leers bestaat er ook geen risico dat de verzekeraar de dubbele pet van aandeelhouder en afnemer van gezondheidszorg misbruikt voor eigen gewin. Hij kan zich niet permitteren een slechte naam op te bouwen. „Het afbreukrisico is te groot".
CZ heeft ruim 1,35 miljoen ziekenfonds– en 650.000 particulierverzekerden. Het merendeel van de klanten woont in het zuiden. Ongeveer 600.000 verzekerden wonen buiten de regio. Ook zij kunnen volgens Leers profiteren van de nieuwe kliniek, als blijkt dat zij in hun eigen regio lang moeten wachten op een afspraak.
De zorgverzekeraar kondigde donderdag ook aan huisartsen een bonus tot maximaal 3000 euro te geven, als zij ’verstandig’ medicijnen voorschrijven. Verstandiger voorschrijven kan betekenen dat een huisarts voortaan patiënten meer medicijnen geeft. Zo heeft CZ al met een aantal huisartsen en apothekers afgesproken meer diabetespatiënten een cholesterolverlager te laten slikken. Er hebben zich al honderd huisartsen en apothekers aangemeld. De artsen en apothekers blijven zelf verantwoordelijk voor de behandeling.