Apeldoorn krijgt zuinigste stadsbus
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) onthulde woensdag in Apeldoorn een nieuwe, milieuvriendelijke stadsbus. Het voertuig is de zuinigste bus voor lijndiensten die ooit in Nederland is gebruikt.
De onthulling vond plaats tijdens een landelijk symposium over klimaatbeleid in het gemeentehuis van Apeldoorn.
Het voertuig, dat de naam Whisper draagt, wordt aangedreven door een zogenaamde wielnaafmotor. Dat betekent dat de aandrijvingsmechanismen in de wielen zelf zitten. Die geven bij het remmen energie terug aan de batterijen. De accu’s worden daarnaast met groene stroom gevoed, zodat de uitstoot van schadelijke gassen wordt beperkt. Uiteindelijk ligt die zo’n 40 procent lager dan bij de zuinigste stadsbus die op dit moment rondrijdt.
De bus is ontwikkeld door het Apeldoornse bedrijf e-Traction. Volgens P. le Comte, commercieel directeur, rijdt de bus ruim 6 kilometer op een liter diesel. „Een conventionele bus rijdt daar 2,5 kilometer mee. Bovendien bespaar je met deze bus 80 ton CO(in2( op jaarbasis.”
De komende maanden gaan de gemeente en de provincie met staatssecretaris Van Geel om tafel. Dan moet duidelijk worden of het Rijk wil investeren in de seriebouw van de nieuwe bus. De bewindsman kon woensdag nog niet zeggen of hij bereid is daarvoor de portemonnee te trekken.
De Whisper, die plaats biedt aan hetzelfde aantal passagiers als een normale stadsbus, wordt door busbedrijf BBA Connex vanaf volgende maand op lijndiensten ingezet.
Het project startte in 2003 met het ombouwen van een normale stadsbus naar een experimentele elektrisch aangedreven bus. Daarbij werkten de gemeente Apeldoorn, busbedrijf Connexxion, carrosseriebouwer VDL Berkhof en energiebedrijf NUON samen.
Vorig jaar leek er een eind te komen aan het hele project, toen vervoerbedrijf Connexxion zijn concessie voor het vervoer op de Veluwe kwijtraakte aan BBA Connex. Doordat e-Traction de bus aankocht, kon de ombouw van de bus toch worden afgerond.
De presentatie van de bus was het startsein voor de uitvoering van lokaal en regionaal klimaatbeleid in Nederland. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu trekt 30 miljoen euro uit om gemeenten en provincies aan te zetten de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Apeldoorn wil in 2020 zo ver zijn dat de woningen en bedrijven kunnen draaien op alleen duurzame energie. Zo zijn in een wijk onder meer ruim 360 oude huurwoningen voorzien van zonnepanelen en geïsoleerde daken.