Hulp rampgebied Indonesië verloopt moeizaam
De hulpverlening aan de door de zeebeving getroffen delen van het Indonesiche eiland Sumatra verloopt moeizaam. Reddingswerkers hebben last van zware regenval en kampen met een gebrek aan materieel. Ook is de infrastructuur grotendeels verwoest. Het aantal slachtoffers van de natuurramp is nog altijd niet duidelijk.
Hoewel de eerste reddingswerkers uit binnen– en buitenland zijn gearriveerd op het zwaar getroffen Nias, Simeuluë en de Banyak–eilanden, hebben duizenden getroffenen nog geen enkele hulp gekregen. Volgens hulpverleners moeten duizenden mensen op straat leven, omdat er nog steeds geen noodopvang is. Op verschillende plekken is er een tekort aan schoon drinkwater. Voor duizenden gewonden is er geen adequate verzorging voorhanden door een gebrek aan medici, medicijnen en verbandmiddelen.
Door de verwoeste infrastructuur is met name het transport over de kleine eilanden moeilijk. Talrijke bruggen en wegen zijn niet meer te gebruiken.
Op verscheidene plekken op Nias zijn woensdag relletjes uitgebroken. De incidenten hadden plaats op de lokaties waar de schaarse hulpgoederen arriveerden of waar voedsel ligt opgeslagen. Volgens Indonesische media probeerden mensen zich met geweld toegang te verschaffen tot loodsen.
Voorzover bekend is de situatie nergens uit de hand gelopen, maar duidelijk is volgens hulpverleners wel dat veel getroffenen de wanhoop nabij zijn. De inwoners van Nias waren op 26 december 2004 ook al slachtoffer van de toen nog krachtiger zeebeving en de daarop volgende vloedgolven.
Een woordvoerder van president Susilo Bambang Yudhoyono zei dat de president donderdag een bezoek zal brengen aan Nias. Hij zei dat Indonesië openstaat voor alle hulp die het kan krijgen, ook van buitenlandse troepen. Japan en Australië hebben al hulp aangekondigd. VN–organisaties die voorraden in de regio hebben opgebouwd om de slachtoffers van de tsunami van 26 december te helpen, zijn bezig helikoptervluchten met voedsel, drinkwater en medische spullen te organiseren.
Over het dodental in het rampgebied bestaat nog geen duidelijkheid. Tot dusver is het aantal bevestigde doden ongeveer vijfhonderd, vooral op Nias en Simeuluë. Maar gevreest wordt dat het dodental nog zal oplopen naar de 2000. De berging van de lichamen zal voorlopig doorgaan. Bewoners zoeken vaak met blote handen naar overlevenden onder de puinhopen.
Overigens is op Nias woensdag een Indonesische vrouw na 39 uur levend uit de restanten van haar ingestorte huis gehaald. Het 32–jarige slachtoffer werd gered door een Franse brandweerman die voor een hulporganisatie actief is. Volgens inwoners van Nias zijn er nog meer overlevenden onder de puinhopen, maar het is de vraag of zij nog tijdig gered kunnen worden.
De Australische autoriteiten hebben woensdag gezegd nog zeven Australische staatsburgers te missen op de getroffen eilanden voor de kust van Sumatra. Het gaat vooral om surfers met wie al sinds maandagavond geen contact meer is. Op de lijst met vermiste buitenlanders staan voor zover bekend ook nog twee Zweden en drie Fransen.
De Indonesische autoriteiten hebben woensdag gezegd dat het plan voor de wederopbouw van de vorig jaar door tsunami’s getroffen provincie Atjeh, opnieuw moet worden bekeken. Veel geld zal namelijk nodig zijn voor hulp aan de slachtoffers van de nieuwe zeebeving.
De Indonesiche vice–president Jusuf Kalla maakte vorige week de blauwdruk openbaar van hoe Atjeh er moet uitzien na de verwoestende zeebeving en daarop volgende tsunami’s van 26 december.