Kerk & religie

Paus via neusslangetje gevoed

De medische situatie van paus Johannus Paulus II heeft opnieuw een wending genomen. Hij wordt kunstmatig gevoed via een neusslangetje. Artsen hopen dat de kerkvorst zo sneller herstelt van een eerdere keeloperatie waardoor hij nog altijd moeite heeft met slikken.

ANP/AFP/RTR
30 March 2005 19:47Gewijzigd op 14 November 2020 02:23

De schriftelijke mededeling van het Vaticaan woensdag was het eerste officiële bericht over de gezondheidstoestand van de paus in twee weken. „Om meer calorieën binnen te krijgen en zo zijn herstel te versnellen, is begonnen met voeding via de neus naar de maag", aldus het bulletin. Italiaanse media meldden dinsdagavond dat de behandelende artsen een zogenoemde PEG–katheter bij de paus wilden inbrengen. Daarmee zou hij direct via een buisje door de maagwand worden gevoed.

De 84–jarige kerkvorst kwakkelt al jaren met zijn gezondheid. Vorige maand onderging hij een operatie waarbij een buisje in zijn luchtpijp werd geplaatst. Dat was nodig omdat hij steeds meer moeite had met ademhalen, mede omdat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. De paus mocht half maart het Gemelli–ziekenhuis in Rome verlaten, maar hij maakt bij zijn weinige openbare optredens een uiterst zwakke en broze indruk.

Volgens de verklaring van het Vaticaan verloopt het herstel van de paus langzaam en geleidelijk. Hij zou nog alle activiteiten van het Vaticaan direct volgen. Johannes Paulus II brengt volgens de mededeling ook „vele uren per dag door in zijn leunstoel". Alle publieke audiënties bij de paus blijven opgeschort.

De paus verscheen woensdag wel weer enkele minuten voor het raam van een van zijn woonvertrekken om de duizenden aanwezige gelovigen te zegenen. Hij slaagde er opnieuw niet in de menigte op het Sint Pieterplein toe te spreken. Toen een medewerker hem een microfoon voorhield, maakte hij wat geluid maar bleek niet verstaanbaar te spreken. Daarop werd in zijn naam het traditionele woensdaggebed, en een boodschap aan het Poolse volk en de kinderen van Milaan uitgesproken. De vele duizenden mensen op het plein juichten toen de kerkvorst verscheen.

Op eerste paasdag slaagde de paus er ook al niet in zijn stem tot klinken te brengen voor de microfoon die voor hem was neergezet, ondanks verwoede pogingen. In plaats daarvan maakte hij een kruisteken om de menigte te zegenen. Het optreden was een dramatische afsluiting van een heilige week, waarin de paus voor het eerst sinds zijn aantreden verstek moest laten gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer