Binnenland

Zuil Wageningen wellicht van de baan

De raad van Wageningen heeft het college op de vingers getikt. Het gemeentebestuur moet zich herbezinnen op de keuze voor een forse, uitschuifbare koperen paal als bevrijdingsmonument en eerbetoon aan prins Bernhard. Mogelijk is de paal helemaal van de baan.

Regioredactie
30 March 2005 08:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:23

Dat heeft de Wageningse gemeenteraad dinsdag besloten na een urenlange discussie over het kunstwerk. In een aanvaarde motie werd de gemeente opgeroepen zich opnieuw te bezinnen.

De zuil is ontworpen door monumentaal kunstenaar Hanshan Roebers. Boven in de 6 tot 10 meter hoge zuil moet een „eeuwig vuur” gaan branden, dat in de toekomst altijd de bron zal zijn van het bevrijdingsvuur dat op 5 mei door Nederland wordt gedragen.

Maar de bevolking van Wageningen en een aantal raadsfracties zijn zeer ontevreden over het uiterlijk van het kunstwerk, dat aan een fallussymbool zou doen denken. Het actiecomité Wageningen voor Paal bood het college gisteravond ruim 1200 handtekeningen van tegenstanders aan, die in één middag waren verzameld.

Er is de afgelopen tijd veel commotie ontstaan onder de bevolking van Wageningen. Dit bleek dinsdagavond ook duidelijk uit de insprekers en uit de felle reacties van diverse partijen. Fractievoorzitter J. Lammers van de ChristenUnie stelde dinsdagavond: „Een bevrijdingssymbool moet als symbool gedragen worden door de gehele bevolking. Dat wordt met deze vuurpaal ontkracht.”

De stem van de ChristenUnie gaf een nipte meerderheid aan de motie. Ook collegepartij GroenLinks stemde voor.

Volgens Lammers is het college nu gewaarschuwd. Hij verwacht dan ook dat dit met een ander voorstel komt. „De paal zat in de portefeuille van de burgemeester, en die wordt nu minister in Den Haag. Ik verwacht dat het college na deze tegenstand met een ander voorstel zal komen.”

Het nieuwe monument zou voor 4 mei klaar moeten zijn. Het is de vraag of dat nu nog gaat lukken.

Als B en W bij hun eerdere keuze blijven, dan moeten zij de raad met nieuwe argumenten uitleggen waarom deze vorm en de gekozen plaats het beste zijn. Kunstenaar Roebers kwam tot het ontwerp van de zuil omdat die naar zijn mening alle symbolen van bevrijding, vrijheid, herinnering en eeuwig vuur in zich heeft. „Het is een obelisk, die de versteende stralen van de zon voorstelt en de verbinding vormt tussen mens en goden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer