Britten: Dodental Darfur onderschat
Het dodental door het geweld in de Sudanese regio Darfur ligt volgens een rapport van Britse parlementariërs dat woensdag is verschenen, veel hoger dan tot nog toe is aangenomen. In plaats van de schattingen van de VN, die het aantal doden op ongeveer 70.000 stellen, zouden zeker 300.000 mensen het leven hebben gelaten.
Volgens de Britse commissie heeft de WHO alleen de Darfurezen geteld die in de vluchtelingenkampen zijn omgekomen tussen maart en oktober 2004, en niet de duizenden mensen die onderweg naar die kampen of in gebieden in de provincie het leven hebben gelaten.
De commissie beschuldigt de internationale gemeenschap van „een schandalig ineffectieve reactie” op de gebeurtenissen in Darfur. Vooral de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties krijgt er in het rapport flink van langs. Volgens de commissie is de raad „verdeeld, zwak en ineffectief”, omdat ze alleen wordt geleid door de belangen in olie en de wapenexport van de leden. De commissie ziet het liefst dat de in Darfur door de strijdende partijen begane misdaden voorgelegd worden aan het Internationaal Strafhof en dat er een wapenembargo wordt ingesteld voor geheel Sudan.
Volgens commissievoorzitter Tony Baldry is het een waar schandaal dat de wereld de Darfurese bevolking niet tegen de voortdurende gewelddaden van het Sudanese leger, de Janjaweed en de rebellen heeft beschermd. „Crises als die in Darfur vereisen dat de wereld collectief en effectief optreedt. Het doorschuiven van verantwoordelijkheden gaat hier niet op”, zei Baldry. „Na de genocide in Rwanda zei de wereld ”nooit weer”. President Bush zei dat er geen genocide gepleegd zou worden in zijn ambtstermijn. Die woorden hadden enige waarde moeten hebben.”
De VN maakten dinsdag bekend dat in Darfur 2,4 miljoen personen uit hun huizen zijn verdreven. Tot nog toe gingen de VN ervan uit dat 1,6 tot 1,8 miljoen inwoners van Darfur op de vlucht waren.
De Veiligheidsraad van de VN stemde dinsdag in met sancties tegen individuen die zich schuldig maken aan wreedheden, het vredesproces tegenwerken of een gevaar vormen voor de stabiliteit in Darfur. De maatregelen bestaan uit het bevriezen van tegoeden en het opleggen van reisrestricties tegen mensen die worden aangewezen door een speciaal comité.
Er werden geen maatregelen genomen tegen het Sudanese regime. Algerije, Rusland en China onthielden zich van stemming.