Binnenland

D66–prominenten positief over akkoord

D66–prominenten als oud–vice–premier Jan Terlouw en oud–minister Roger van Boxtel zijn positief over het ’paasakkoord’ dat CDA, VVD en D66 zaterdag sloten om door te gaan met het kabinet–Balkenende. Zij hopen dat het D66–congres zaterdag de afspraken over bestuurlijke vernieuwing, het mediabestel en onderwijs en innovatie zal steunen.

ANP
28 March 2005 15:33Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

Volgens Terlouw, begin jaren tachtig vice–premier in het tweede en derde kabinet–Van Agt, doet het D66–congres er verstandig aan het akkoord en voortzetting van deelname van D66 aan het kabinet te steunen. „Ik heb daarvoor drie argumenten: je laat een kabinetscrisis niet veroorzaken door een oppositiepartij, je valt je eigen politiek leider niet af en een kabinetscrisis is niet in het landsbelang", zei Terlouw.

Hij verwacht dat het D66–congres de lijn van partijleider Dittrich zal omarmen. „Als ik deze week het idee krijg dat Dittrich gevaar loopt, kom ik naar het congres en zal ik daar mijn mening geven".

Ook oud–minister Roger van Boxtel (Grote Steden en Minderhedenbeleid) is voorstander van het akkoord. „Het gaat om ’Realpolitik’. De afspraken over bestuurlijke vernieuwing zijjn niet heel hard, maar dit was het beste dat er te halen was". Van Boxtel gaat zeker naar het congres.

Op die bijeenkomst in het Nederlands Congrescentrum in Den Haag geldt de ’one man, one vote’–regel. Dat betekent dat Dittrich het misschien nog moeilijk krijgt, als kritische D66–leden massaal opkomen. Van Boxtel verwacht een kritisch congres, maar toch een positieve uitkomst.

Oud–Tweede–Kamerlid Jan van Walsem is „niet blij en zeer sceptisch” over de zaterdag gemaakte afspraken. „Elke keer weer is die bestuurlijke vernieuwing een fopspeen. Die nieuwe minister mag een onderzoek gaan doen, dat wordt dus een thuiswerkplek. Het stelt niets voor”.

Volgens Van Walsem had Dittrich het ministerie van Onderwijs moeten opeisen. „Ik vind dat het congres Dittrich terug moet sturen naar de onderhandelingstafel. Als dat niet meer kan, dan heb ik de neiging om te zeggen: stap maar uit het kabinet”. Als dat zou gebeuren, hoeft Dittrich voor Van Walsem overigens niet per se af te treden als partijleider.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer