Buitenland

Verdeeldheid nieuwe machthebbers Kirigizië

Enkele dagen na de machtswisseling in Kirigizië zijn de nieuwe leiders van het land verdeeld geraakt over de vraag welk parlement bijeen mag komen en rechtsgeldig is. Waarnemers vrezen dat de politieke verdeeldheid een voorbode is van verdere destabilisatie van Kirgizië.

ANP
28 March 2005 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

Afgelopen donderdag, toen massale protesten president Akajev dwongen het land te verlaten, annuleerde het Hooggerechthof de uitslag van de parlementsverkiezingen die in februari en maart waren gehouden. Volgens de oppositie waren de verkiezingen niet eerlijk verlopen. De fraude was de aanleiding voor de betogingen tegen Akajev.

De nieuw benoemde interim-president Bakijev heeft daarom laten weten dat hij het oude parlement, dat uit twee kamers bestaat, steunt. Hij heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven voor 26 juni. Maar de prominente oppositieleider Feliks Koelov zei zondag dat de termijn van het oude parlement verlopen was en dat alleen het nieuwe parlement, dat vorige week al was ingezworen, het recht heeft bijeen te komen.

Koelov, die door zijn aanhangers donderdag uit de gevangenis werd bevrijd, dreigde zelfs de oude parlementariërs te arresteren als zij de nieuwe volksvertegenwoordigers beletten bijeen te komen. Hij bood vervolgens zijn excuses aan nadat de hoofdaanklager hem tot de orde riep en hem vroeg of hij dezelfde mensen wilde oppakken die hem donderdag uit zijn cel hadden gehaald.

Volgens waarnemers weerspiegelt de onenigheid tussen Koelov en Bakijev onder meer de verdeeldheid tussen het rijkere noorden van Kirgizië – de thuisbasis van Koelov – en het zuiden, waar Bakijev vandaan komt. De protesten tegen Akajev begonnen deze maand juist in het zuiden, dat zich in het nieuwe parlement nog slechter vertegenwoordigd achtte.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa heeft zondag aangeboden de nieuwe machthebbers in Kirgizië op een lijn te krijgen. Secretaris–generaal Jan Kubis van de organisatie arriveerde zondag in de hoofdstad voor gesprekken met verscheidene leiders.

Overigens lijkt de onrust in de straten van Bisjkek, waar na afgelopen donderdag op grote schaal plunderingen plaatsvonden, te zijn bedwongen. De politie trad de afgelopen dagen samen met burgerwachten hard op tegen dieven en vandalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer