Kerk & religie

Kerken Jeruzalem proberen ruzie te vermijden

De kans dat er geweld uitbreekt tussen Grieks-orthodoxen en de rooms-katholieke priesters tijdens het paasweekeinde is klein, denkt de woordvoerder van de politie van Jeruzalem, Shmuel Ben-Ruby.

Van onze correspondent
25 March 2005 20:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:22
JERUZALEM – Leden van de Israëlische grenspolitie drinken koffie in de Oude Stad van Jeruzalem terwijl een Palestijn met twee kruisen op zijn schouder voorbijwandelt. De Palestijn verhuurde vrijdag zijn houten attributen aan pelgrims, die daarmee de we
JERUZALEM – Leden van de Israëlische grenspolitie drinken koffie in de Oude Stad van Jeruzalem terwijl een Palestijn met twee kruisen op zijn schouder voorbijwandelt. De Palestijn verhuurde vrijdag zijn houten attributen aan pelgrims, die daarmee de we

Volgens Ben-Ruby doen beide denominaties hun best om te voorkomen dat ze met elkaar slaags raken. Begin deze week meldde het Britse blad The Daily Telegraph dat er kans bestaat op gevechten in de Heilige Stad, omdat Grieks-orthodoxe en rooms-katholieke kerken ruzie hebben over hun rechten in de Heilige Grafkerk.

In september raakten Grieks-orthodoxe en franciscaanse priesters slaags nadat de Grieken een deur hadden dichtgedaan van een franciscaanse kapel. De Grieken zouden onder de nieuwe patriarch Irineos I, die in 2001 leider werd van het Grieks-orthodoxe patriarchaat in Jeruzalem, proberen hun rechten uit te breiden, aldus bronnen bij de kerken. De rechten en plichten van de diverse denominaties in de Heilige Grafkerk zijn in de negentiende eeuw door de Turken vastgelegd in de ”status quo”.

Volgens de christelijke traditie en archeologen bevonden het graf van Jezus en Golgotha zich in het gebied waar nu de Heilige Grafkerk staat. In totaal hebben zes denominaties in en rond deze kerk rechten.

Niet alleen tussen de verschillende denominaties, ook in de Grieks-orthodoxe gemeenschap zelf heersen spanningen. Het Israëlische dagblad Ma’ariv schreef vorige week dat een Griekse financieel functionaris, Nikolas Papadimas, kerkeigendommen in de Arabische, christelijke wijk van de Oude Stad van Jeruzalem aan joden heeft verkocht. Dat zette kwaad bloed onder de Palestijnen, omdat zij vinden dat dit gedeelte van Jeruzalem bij de toekomstige Palestijnse staat moet gaan horen. De Palestijnse premier, Achmed Qurei, zei dat Israël zich vergist als het meent het Arabische en christelijke karakter van de Heilige Stad door dergelijke maatregelen te kunnen veranderen.

Bronnen binnen het Grieks-orthodoxe patriarchaat zeggen echter dat Papadimas alleen gemachtigd was om te verhuren en niet om te verkopen. Daarom heeft de verkoop -ook al zou die hebben plaatsgevonden- geen waarde. Patriarch Irineos I publiceerde zelfs een persverklaring waarin hij enig verband met de „fictieve transactie rigoureus en absoluut” ontkent.

Arabische, orthodoxe christenen verenigd in de groep ”Nationale Christelijke Coalitie” vinden dat de leiding van de Grieks-Orthodoxe Kerk moet worden overgegeven in Arabische handen, aldus de Arabische krant Al Ayyam. In de zestiende eeuw bepaalde patriarch Germanus dat de ”broederschap van de Heilige Grafkerk”, een kloosterorde die het patriarchaat bestuurt, een hoge mate van Griekse scholing moest hebben. Op den duur moesten zelfs alle leden van de broederschap etnische Grieken zijn. Deze toestand duurt tot op de dag van vandaag voort.

De orthodoxe kerken vieren Pasen overigens pas op 1 mei, omdat de datum bepaald wordt volgens de Juliaanse kalender en niet -zoals bij de westerse kerken- volgens de Gregoriaanse.

Van spanningen onder christenen was op Goede Vrijdag niets te merken. Duizenden christenen trokken gisteren zingend en kruisen dragend door de Via Dolorosa in de Oude Stad van Jeruzalem. Volgens de christelijke traditie heeft Jezus deze weg afgelegd toen hij naar Golgotha liep. De pelgrims hielden stil bij de stadia die de plaatsen op de kruisweg markeren waar zich bijzondere voorvallen hebben voorgedaan.

Opvallend dit jaar was het grote aantal pelgrims. Rafi Ben-Hur, adjunct-directeur-generaal van het ministerie van Toerisme, zegt dat er momenteel een toename is van 37 procent in het aantal toeristen dat Israël bezoekt. Het ministerie verwacht dat dit jaar tussen de 1,7 en 2 miljoen mensen het land zullen bezoeken. Als dat lukt, is het aantal toeristen weer bijna even groot als voor de Al-Aqsa-intifada.

De Israëlische toerismesector ging de afgelopen jaren gebukt onder een zware crisis. Pelgrims en vakantiegangers durfden niet meer te komen, omdat het land leed onder een golf van bomexplosies en schietpartijen. Nu het aantal aanslagen drastisch is teruggelopen, durven velen weer terug te keren. Maar zoals het er nu uitziet, zal niet iedereen er de komende maanden in slagen een vliegtuigstoel te bemachtigen.

Momenteel bestaat er een gebrek aan vluchten naar Israël. Het ministerie van Transport wil het aantal landingen voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen niet uitbreiden, om de financiële positie van El Al te beschermen. Volgens Rafi Ben-Hur zijn er dit voorjaar en deze zomer ten minste enkele duizenden mensen die een vlucht naar Israël wel kunnen vergeten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer