Gewone Duitse soldaat centraal bij oorlogsexpo
Meestal staan de slachtoffers, de vernietiging van de joden, het verzet en de verwoesting van steden centraal op oorlogstentoonstellingen. Het Stadsarchief Dordrecht doet het anders en belicht vanaf half april de gewone Duitse dienstplichtige militair en zijn persoonlijke beleving van de Tweede Wereldoorlog.
De tentoonstelling in de Kunstkerk in Dordrecht is samengesteld omdat het 5 mei zestig jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd. Een belangrijk deel van de tentoonstelling bestaat uit foto’s die de Dordtse fotografen Beerman en Meyers maakten van de Duitse bezettingsmacht. Zo maakte Beerman een reportage van het zogeheten Wehrmachtsheim, een plek in Dordrecht waar Duitse soldaten in hun vrije tijd terechtkonden om te lezen, te praten en te drinken.
Behalve foto’s zijn ook citaten te lezen uit de dagboeken die de Duitsers hebben achtergelaten. De dagboeken geven volgens het stadsarchief inzicht in hun mentaliteit, hun dagindeling en ervaringen. De tentoonstelling probeert antwoord te geven op vragen als: Wat hield de Duitse soldaat bezig? Wat waren hun gedachten? Bleven ze koud onder het lot van de plaatselijke bevolking?
”Ongenode gasten”, zoals de tentoonstelling heet, duurt van 15 april tot en met 22 mei.