Deel oppositie eist vertrek van Ross
SP, GroenLinks en het kamerlid Wilders eisen dat staatssecretaris Ross van Volksgezondheid opstapt. De oppositiepartijen vinden dat de bewindsvrouw onvoldoende actie onderneemt om ondervoeding van verpleeghuisbewoners tegen te gaan.
SP-kamerlid Kant verweet Ross donderdag tijdens een spoeddebat zelfs „dood door schuld.” Volgens het kamerlid valt niet uit te sluiten dat door het kabinetsbeleid onnodig mensen sterven. De motie werd niet gesteund door de andere fracties in de Kamer en was daarmee van de baan.
Het onafhankelijke kamerlid Wilders kreeg tijdens het debat kritiek van VVD-kamerlid Van Miltenburg en ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet. Ze vonden het onbehoorlijk dat Wilders wel een motie van wantrouwen tegen Ross ondertekende, maar niet de moeite nam tijdens het debat aanwezig te zijn.
Rouvoet hekelde de opstelling van Kant. Het is volgens hem niet terecht dat het SP-kamerlid staatssecretaris Ross dood door schuld verwijt. Dat kan alleen worden gezegd als de bewindsvrouw niets aan de problemen zou doen. Na vragen van Rouvoet erkende Kant dat uitvoering van haar voorstellen ook geen garantie biedt tegen sterven door ondervoeding.
PvdA-kamerlid Verbeet pleitte voor de instelling van een zogeheten kwaliteitsfonds. Daarop zouden verpleeghuizen die meer personeel nodig hebben, een beroep kunnen doen. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies ondersteunde de suggestie.
Staatssecretaris Ross wees alle voorstellen die extra geld kosten van de hand. Ze wacht eerst een onderzoek af naar de financiële situatie van verpleeghuizen. Als blijkt dat er geld bij moet, zal ze daar in het kabinet voor pleiten.
Aanleiding voor het spoeddebat van donderdag was berichtgeving in de media dat 18.000 verpleeghuisbewoners -eenderde van het totaal- is ondervoed en uitdrogingsverschijnselen vertoont. Volgens SP-kamerlid Kant, die het debat had aangevraagd, is dat niet verwonderlijk. „Het is vragen om problemen als twee verzorgenden op een ochtend 22 dementerende ouderen moeten wassen, aankleden en voeden.”
Staatssecretaris Ross relativeerde de cijfers over ondervoeding. Bijna 40 procent van de mensen die het verpleeghuis binnenkomt, is al ondervoed. Bovendien willen sommige wilsbekwame ouderen ook niet meer eten. Een niet nader aan te duiden deel krijgt inderdaad te weinig voeding. Dat komt onder andere door verkeerde diagnose en verkeerd toezicht.
Ross zei dat daar op korte termijn verandering in moet komen. Volgende week wordt er een voedingsrichtlijn van kracht waar tehuizen zich aan moeten houden.