Economie

Metaalwerkgevers doen concessies

FME-CWM wil de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe CAO in de metaal- en elektrotechnische industrie vlottrekken. De werkgeversorganisatie doet op vier geschilpunten met de vakbonden water bij de wijn en nodigt hen uit voor een gesprek.

Redactie economie
24 March 2005 21:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

Dat heeft FME-CWM donderdag gezegd. De bonden gaan met terughoudendheid in op de uitnodiging.

Onder dreiging van stakingen stelden de bonden de werkgevers drie weken geleden een ultimatum in het CAO-overleg. Zij eisen onder meer handhaving van de pensioenleeftijd. Werknemers met een lang arbeidsverleden kunnen op dit moment met 61 jaar met vroegpensioen. Jonger personeel moet wachten tot het 62e levensjaar.

FME-CWM is volgens onderhandelaar A. Kraaijeveld bereid haar voorstel over verhoging van deze leeftijden te versoepelen. Daarnaast trekt FME-CWM „het voorstel tot algemene verlenging van de arbeidsduur met 32 uur in”, aldus de werkgeversorganisatie. „Het voorstel van de bonden om de arbeidsduur op ondernemingsniveau met 24 uur en tegen betaling te kunnen verlengen, wordt overgenomen. De individuele werknemer hoeft hier niet aan mee te doen.”

Verder wil de werkgeversorganisatie dat werknemers over de eerste twee jaar van hun ziekte in totaal 170 procent van hun laatstverdiende loon ontvangen. Mensen die in deze periode gedeeltelijk weer aan het werk gaan, biedt FME-CWM een opslag van maximaal 20 procent, aldus Kraaijeveld.

FNV Bondgenoten noemt de concessies „een opening. Wij gaan in op de uitnodiging. Maar wat er nu ligt, is nog niet voldoende”, aldus een woordvoerder. Volgens de CNV Bedrijvenbond „ligt er nog een forse hoeveelheid addertjes onder het gras. Wij worden hier niet vrolijk van.”

De zegsman van FNV Bondgenoten kan niet zeggen of de concessies van FME-CWM over de prepensioenen en de lonen bij ziekte ver genoeg gaan. Bovendien moeten de werkgevers volgens hem nog een toezegging doen over de loonsverhoging. De bond eist een stijging van 1,25 procent. Volgens Kraaijeveld is het bod van de werkgevers „absoluut” minder.

Voorlopig handhaven de bonden daarom hun ultimatum. Als het heropende overleg niet tot resultaten leidt, dan staat de eerste protestactie voor 1 april op de agenda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer