Binnenland

Opstelten noemt islamdebat succes

Het islamdebat in Rotterdam is een succes, stelde burgemeester Opstelten woensdagavond vast. Opstelten zag dat er ook bij het negende en laatste reguliere debat weer een volle zaal was in het World Trade Center.

ANP
24 March 2005 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

„Ik ben trots op al die Rotterdammers die durven te zeggen wat ze ervan vinden en naar anderen willen luisteren. Ze komen ook nu er moeilijke onderwerpen aan de orde zijn zoals radicalisering, extremisme en terreur”, aldus de burgemeester.

Aanhakend bij het recent gepresenteerde actieplan tegen radicalisering wees Opstelten de aanwezigen op hun verantwoordelijkheid. „Radicalisering is een nieuw risico, ook in deze stad. We moeten wel de balans in het oog houden, want er zijn ook andere risico’s. Maar we moeten het hebben over mogelijke oorzaken en oplossingen. Iedere Rotterdammer heeft daarin verantwoordelijkheid.”

Opstelten zei dat omdat hij een soort „onschuld of naïviteit” proefde in de stad „die niet altijd terecht is. De dreiging van terrorisme is een nieuwe bedreiging die om waakzaamheid en verantwoordelijkheid vraagt.” Hij benadrukte dat mensen daarbij niet op hun geloof of afkomst worden beoordeeld, maar dat alles draait om hun gedrag.

De discussie draaide woensdag hoofdzakelijk om de stelling of de voertaal in de moskee Nederlands moet zijn. Mohammed Cheppih, directeur van de Moslim Wereld Liga Nederland, vindt dat er ook Nederlands moet worden gesproken, al is het maar om jongeren te bereiken die vooral Nederlands spreken. Maar hij vroeg zich tegelijk af waarom de overheid zich wel bemoeit met moskeeën en niet met andere gebedshuizen. „Ik hoor er niemand over dat er Hebreeuws wordt gesproken in de synagoge.”

Een nuchtere Rotterdammer was eerst voor de stelling, maar veranderde van mening nadat Michiel Smit (Nieuw Rechts) vertelde dat hij dit drie jaar geleden al had bepleit. „Ik realiseerde me ineens dat Latijn heel lang de voertaal was in de Rooms-Katholieke Kerk en dat dat veranderde omdat niemand het meer begreep. Ik denk dat dat ook in de moskee gebeurt.”

Verscheidene aanwezigen vonden het vreemd dat de discussie over de moskee werd gekoppeld aan het thema veiligheid en terreur. „Als een imam haat zaait, moet je het aanpakken. Maar haat zaaien kan ook in het Nederlands”, vond iemand. „Het is gevaarlijk dat deze stelling opduikt in het islamdebat. De moskee draagt in negen van de tien gevallen bij aan de veiligheid in Nederland”, oordeelde Cheppih.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer