Economie

Economie VS beter dan verwacht

De economie van de Verenigde Staten is in het eerste kwartaal van dit jaar gegroeid met 5,8 procent op jaarbasis. Dat blijkt uit een voorlopige raming die de Amerikaanse regering vrijdag naar buiten heeft gebracht.

ANP
26 April 2002 20:47Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

Het groeicijfer overtreft de verwachtingen van analisten. Zij hadden in doorsnee op een groei van tegen de 5 procent gerekend.

De Amerikaanse economie heeft vooral zo sterk kunnen expanderen doordat de voorraden bij bedrijven minder hard werden teruggebracht dan in de kwartalen ervoor. Dit duidt op toenemende productiviteit van ondernemingen. Daarnaast droegen toenemende consumenten- en overheidsbestedingen bij aan de expansie. De consumentenbestedingen stegen met 3,5 procent en de overheid spendeerde 7,9 procent meer. Aan defensie gaf de overheid 19,6 procent meer uit, de sterkste stijging sinds 1967.

Sinds het vierde kwartaal van 1999 is ’s werelds grootste economie niet meer zo hard gegroeid. In de laatste drie maanden van vorig jaar nam het bruto binnenlands product in de VS 1,7 procent toe, na een afname van 1,3 procent in het derde kwartaal.

Lange tijd werd gevreesd dat de VS in een recessie zouden belanden, maar de Amerikaanse centrale banken hebben dit met een agressief rentebeleid weten te voorkomen. Door de lage rente bleven de consumentenbestedingen op peil.

Het groeicijfer voor het afgelopen kwartaal kan nog verandering ondergaan. Eind mei komt de Amerikaanse regering met een herziene raming en een maand later volgt het definitieve cijfer.

Tegenstrijdig nieuws uit de Verenigde Staten heeft vrijdag voor een verdeeld beeld op de beurzen gezorgd. Het economische herstel in de belangrijkste economie van de wereld was in het eerste kwartaal sterker dan verwacht, maar andere gegevens waren minder positief. De financiële markten waren sceptisch, omdat Amerikaanse bedrijven het afgelopen kwartaal nog nauwelijks hebben weten te profiteren van economisch herstel. Het merendeel van de ondernemingen boekte winstdalingen of verliezen.

Dat het bedrijfsleven in de VS nog niet is opgekrabbeld, bleek ook uit de vrijdag gepubliceerde cijfers. De investeringen van Amerikaanse bedrijven, een belangrijke graadmeter hoe de economie erbij staat, daalden in de eerste drie maanden bijvoorbeeld 5,7 procent, na een daling van 13,8 procent in het laatste kwartaal van 2001. De investeringen dalen nu al vijf kwartalen achter elkaar.

Voor oververhitting van de Amerikaanse economie hoeven de financiële markten nog niet te vrezen. De inflatie bedroeg in het eerste kwartaal 0,6 procent, tegen 0,8 procent in het vierde kwartaal. De Amerikaanse centralebankpresident Alan Greenspan had onlangs al aangegeven dat een hogere rente voorlopig niet nodig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer