Buitenland

Aanslag zet conflict in Libanon weer op scherp

Een zware bomaanslag in een winkelcentrum in de stad Jounie heeft woensdag het conflict in Libanon verscherpt. Er kwamen zeker drie mensen om het leven. De christelijke oppositie wees direct met de beschuldigende vinger naar de Libanese veiligheidsdienst, die wordt gesteund door buurland Syrië.

ANP
23 March 2005 19:48Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

„Het is duidelijk voor iedereen dat de veiligheidsdiensten en hun collaborateurs verantwoordelijk zijn van het terroriseren van het volk, dat verenigd achter de eisen van de oppositie staat". Die verklaring kwam van de oppositie. Leiders daarvan zeiden dat de recente bomaanslagen bedoeld zijn om de stabiliteit in het land te ondermijnen.

Door de aanslag kwamen twee Indiase gastarbeiders om het leven. De identiteit van het derde slachtoffer is nog niet bekend. De bom ontplofte in de nacht van dinsdag op woensdag in het overwegend christelijke Jounie, ten noorden van Beiroet. Het dodental zou bij een explosie overdag veel hoger zijn geweest.

In Libanon is het al weken onrustig door de moord op de populaire oud–premier Rafik al–Hariri. Die kwam op 14 februari om door een bomaanslag in Beiroet. De moord leidde tot de val van de pro–Syrische regering van premier Omar Karami en versterkte de roep om het vertrek van de circa 15.000 Syrische militairen in Libanon.

Veel Libanezen denken dat Syrië achter de aanslag op hun voormalige regeringsleider zat. Beiroet is al weken het toneel van massale protesten tegen de Syrische aanwezigheid in het land. De pro–Syrische beweging Hezbollah kreeg echter ook herhaaldelijk vele tienduizenden mensen op de been om te betogen tegen het vertrek van de Syriërs.

Syrië heeft sinds 1976 militairen in het buurland. Die werden gestuurd om een einde te maken aan een slepende burgeroorlog. Volgens Damascus en de pro–Syrische regering in Libanon zou een te snel vertrek van de Syrische troepen tot nieuwe ongeregeldheden kunnen leiden in het verdeelde land.

Onder zware internationale druk beloofde de Syrische president Bashir al–Assad vorige maand een volledige aftocht van zijn leger. Tot dusver heeft hij geen definitief tijdschema ingediend voor die terugtrekking. Met name de Verenigde Staten en de Europese Unie vinden dat die moet zijn voltooid voordat de Libanezen in mei een nieuw parlement kiezen.

VN–secretaris–generaal Kofi Annan liet woensdag weten dat de Verenigde Naties wellicht de moord op Hariri nader onderzoeken. Dat zei hij in een rede voor de Arabische top in Algiers. Annan zei spoedig een rapport te verwachten van de VN–onderzoeksmissie die na de moord naar Beiroet werd gestuurd. Naar aanleiding daarvan zal hij beslissen of aanvullend onderzoek nodig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer