Omstreden medicijnwet India aangenomen
Het Hogerhuis van het parlement van India heeft woensdag een wet aangenomen die het verstrekken van goedkope medicijnen bemoeilijkt. De wet verbiedt het Indiase ondernemingen goedkope versies te maken van medicijnen waar nog patent op zit.
Tegenstanders van de wet zeggen dat miljoenen mensen nu de mogelijkheid wordt ontnomen levensreddende medicijnen te kopen. De oppositie in het parlement verliet de vergadering over de wet met als argument dat Indiase bedrijven nu zijn overgeleverd aan multinationale famacieconcerns.
De Indiase minister van Handel, Kamal Nath, betoogde dat de vrees voor het duurder worden van medicijnen ongegrond is. Volgens hem vallen slechts tien van de 195 middelen die op de binnenlandse markt verkrijgbaar zijn onder de nieuwe wet. Ook betreft de wet alleen medicijnen waar na 1996 patent op is aangevraagd.
Met de nieuwe wetgeving wil India voldoen aan de regels van de WTO, de Wereldhandelsorganisatie. Tot woensdag was het Indiase bedrijven toegestaan gepanteerde medicijnen na te maken als ze maar een andere productiemethode toepasten dan de fabrikanten van de originele middelen.
Een aantal organisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen, heeft met ongerustheid gereageerd op het aannemen van de wet. AzG wijst erop dat 50 procent van de mensen met het HIV–virus in de ontwikkelingslanden afhankelijk is van medicijnen die uit India komen.
India is naar volume gemeten de op drie na grootste medicijnenproducent ter wereld. In waarde gemeten staat het land op de dertiende plaats. Hier blijkt uit dat het veel goedkope medicijnen produceert.