Nieuwbouw rond oude Bredase glorie
Tien gebouwen van het uit 1880 daterende brouwerijcomplex van Interbrew in Breda worden onderdeel van een vernieuwingsproject. Deze gebouwen hebben een cultuurhistorische waarde. Op het terrein van de voormalige Interbrewbrouwerij in Breda komen 530 woningen, kantoren en culturele voorzieningen.
Dat blijkt uit de nieuwbouwplannen die woensdag zijn gepresenteerd. De ontwikkeling van het tien hectare grote gebied past in de visie van de gemeente voor de toekomst van de 150 hectare grote spoorzone in Breda, Via Breda.
De plannen voor het nieuwe station van Breda met de HSL–shuttleverbindingen naar Rotterdam en Brussel en de invulling van het brouwerijgebied zijn de eerste concrete projecten in Via Breda. De vastgoedinvestering in dit project wordt geschat op 1,5 miljard euro. Het is een van de grote Nederlandse stedenbouwkundige projecten. Het beslaat een periode van twintig jaar en levert ruim een miljoen vierkante meter vastgoed op.
Het hoofdgebouw van de bierbrouwer blijft als kantoor in gebruik bij Interbrew. Het brouwerijgebied wordt doorsneden door de spoorverbinding Breda–Tilburg. De nieuwbouw komt aan beide kanten ervan.
De bebouwing aan de noordkant komt tot stand in een glooiend park met ondergrondse parkeergarages. Aan de zuidzijde verrijzen de appartementencomplexen zo dicht tegen elkaar dat zij een geluidsbarrière voor de oude binnenstad zullen vormen. Hier komen de parkeervoorzieningen onder de woningen.
Directeur W. Scheffers van projectontwikkelaar AM Wonen verwacht dat de ontwikkeling van het gebied in 2014 afgerond zal zijn. AM Wonen gaat uit van 120.000 vierkante meter vastgoed.