Economie

Werkgevers mijden levensloopregeling

Werkgevers laten de levensloopregeling aan de onderhandelingstafel links liggen. Er is veel sympathie voor de gedachte om samen met de werknemer geld opzij te zetten voor scholing, sabbatical of vroegpensioen, maar men doet niet mee omdat de sturing ontbreekt. Doordat nu veel financiële ruimte wordt gebruikt voor het oudedagspensioen, zal het „heel moeilijk worden” om de komende jaren de regeling alsnog tot uitvoering te brengen.

Redactie economie
23 March 2005 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:22

Dat bleek woensdagmorgen in Amsterdam tijdens een door de Delta Lloyd Groep georganiseerd ontbijtdebat. Waar deskundigen al eerder bang voor waren, gebeurt in de praktijk: tot op heden zijn er veertig nieuwe CAO’s afgesloten. Slechts in één geval, bij de 6000 bitumineuze dakbedekkers, is de levensloopregeling uitgewerkt.

Vertegenwoordigers van werkgevers lieten zich negatief uit. „De regeling biedt geen enkele mogelijkheid om te sturen”, aldus K. de Wildt van MKB-Nederland. Hij sprak openlijk de vrees uit dat werknemers het ingelegde geld op het moment dat het hun uitkomt zullen „cashen.” „De regeling draagt dan alleen maar bij aan een verhoging van de loonkosten.”

Anja Jongbloed, CAO-coördinator van FNV Bondgenoten, was evenmin onverdeeld positief. „Niemand wil geld inleggen wanneer er geen perspectief over opname bestaat. Als men dan meer rendement kan bereiken door prepensioen naar de oudedagsvoorziening over te hevelen, wordt daarvoor gekozen.”

Ook anderen uitten hun twijfels. Volgens een woordvoerder van Delta Lloyd wil de gemiddelde werknemer nog steeds eerder met pensioen en „zit hij niet te wachten op een ingewikkelde levensloopregeling.”

Hoogleraar en directeur van het Center for Economic Research A. L. Bovenberg dacht daar anders over. In een uitgebreid referaat probeerde hij de aanwezigen ertoe over te halen de levensloopregeling te omarmen. Volgens hem laten werkgevers en werknemers om verkeerde redenen de regeling nu liggen. „Bij ouderen zijn verwachtingen over hun pensioenleeftijd gewekt en werkgevers zijn nog te veel gewend om oudere werknemers te lozen in plaats van te koesteren.”

Bovenberg is bang dat het optuigen van het oudedagspensioen, waarop de partijen inzetten, op termijn de jongeren, laaggeschoolden en allochtonen en vrouwen treft. „De pensioenfondsen worden topzwaar door hogere en instabiele premies”, aldus de hoogleraar. Levensloop daarentegen biedt volgens hem meer keuzevrijheid, eigen verantwoordelijkheid, solidariteit tussen en binnen generaties en een hogere arbeidsparticipatie.

Hij sprak de vrees uit dat het repareren van het bestaande de vakbonden op termijn zal treffen. „Jongeren zullen zich niet meer organiseren en de vakbeweging verliest dan haar legitimiteit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer