Barroso past richtlijn voor diensten aan
De Europese Commissie zal de omstreden dienstenrichtlijn aanpassen om negatieve sociale gevolgen te voorkomen. Mogelijk zullen publieke diensten, zoals de gezondheidszorg, van de nieuwe regel worden uitgezonderd.
Dat heeft voorzitter Barroso van de Europese Commissie dinsdag gezegd op de Europese top in Brussel.
Na het verkeer van personen en goederen wil de Commissie ook het dienstenverkeer in de EU liberaliseren. Daarvoor is een dienstenrichtlijn opgesteld. Die maakt het voor bedrijven mogelijk om tijdelijk mensen -van bouwvakkers tot verpleegsters- uit te zenden voor werk in andere EU-landen. Poolse metselaars kunnen dan bijvoorbeeld aan de slag in Nederland. Het Poolse bouwbedrijf hoeft niet meer eerst een erkenning te verkrijgen in het land waar het wil gaan werken. Uitgangspunt is dat de regels uit het land van herkomst op het bedrijf van toepassing zijn.
De tegenstanders van de dienstenrichtlijn, met name Frankrijk en de vakbonden, zijn bang voor sociale dumping. Zij vrezen dat bedrijven voortaan vooral werknemers uit Oost- of Zuid-Europese landen zullen inschakelen. Die kosten namelijk veel minder geld dan de eigen werknemers met hun dure CAO’s. Volgens oud-eurocommissaris Bolkestein, bedenker van de richtlijn, is die vrees niet terecht. De Poolse metselaar moet zich immers wel houden aan de werktijden en aan het minimumloon van het land waar hij zijn diensten wil aanbieden.
Frankrijk, met in zijn kielzog Zweden, eiste dinsdagochtend nog van Barroso dat hij de dienstenrichtlijn intrekt. De Franse president Chirac voelt de hete adem van de kiezers in zijn nek. Als de dienstenrichtlijn ondanks het Franse verzet ongewijzigd zou worden ingevoerd, zouden de Fransen een reden te meer hebben om bij het referendum over de Europese grondwet tegen te stemmen.
Van intrekking kan echter geen sprake zijn, stelden Barroso en EU-voorzitter Juncker al vroeg tijdens de EU-top. De Commissie wil doorgaan met het liberaliseren van de dienstensector. Ongeveer 70 procent van de Europese economie bestaat uit diensten.
Na gezamenlijk overleg hebben de Europese regeringsleiders unanimiteit bereikt over de noodzaak van de dienstenrichtlijn. Juncker zei dinsdag namens alle presidenten en premiers dat de interne Europese markt voor diensten volledig moet worden geopend. „Dat kan de concurrentie bevorderen”, aldus de EU-voorzitter.
Voorwaarde is wel dat de Europese Commissie de dienstenrichtlijn aanpast om sociale dumping te voorkomen. „Het Europees sociaal model moet worden beschermd”, gaf Juncker Commissie-voorzitter Barroso mee.
Die is bereid tegemoet te komen aan de kritiek vanuit de EU-lidstaten. Hij zal de richtlijn zo veranderen dat alle landen zich erin kunnen vinden. „Het is belangrijk om consensus te bereiken”, stelde Barroso. Hij beloofde ervoor te zorgen dat de sociale rechten van werknemers niet worden aangetast.
Premier Balkenende steunt de plannen van de Europese Commissie. De dienstenrichtlijn betekent volgens hem een versterking van de economie.