Overlast metrostations Amsterdam aangepakt
Gemeente, politie, justitie en de openbaarvervoerbedrijven in Amsterdam maken korte metten met de overlast op de ondergrondse metrostations en het Amstelstation.
Per 1 april letten extra surveillanten en agenten ook elders in de stad scherp op drugsgebruikers, zakkenrollers, dieven, bedelaars en mensen die doelloos rondhangen, zwartrijden, afval wegwerpen of alcohol gebruiken. Op de metrohaltes Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein en Wibautstraat komen de hele dag ingangscontroleurs. De politie gaat een lik-op-stukbeleid voeren.
Alle betrokken partijen hebben dinsdag een ”veiligheidsarrangement” ondertekend, dat in 2003 al voor het gebied rond het centraal station in het leven is geroepen. Daar heeft deze aanpak gewerkt, zo blijkt uit de cijfers. Een paar jaar geleden liepen er nog 350 overlastveroorzakers rond op het Stationsplein, nu is dat nog maar een enkeling. Het drugs- en alcoholgebruik is afgenomen en reizigers zeggen zich veiliger te voelen.
Reizigers hebben al vaak aangegeven de sfeer op de metrostations griezelig te vinden. Door drugsverslaafden, drugshandelaren en zwartrijders voelen veel mensen zich er onveilig.
Met de maatregelen moet het aantal slachtoffers van criminaliteit en geweld op 1 januari 5 procent zijn afgenomen ten opzichte van het niveau op 1 januari 2004. Het percentage Amsterdammers dat zich onveilig voelt in en rond het Amsterdamse openbaar vervoer, moet in die twee jaar 4 procent zijn gedaald.