Kievitseierenrapers gaan door ondanks verbod
Friese kievitseierenrapers geven massaal gehoor aan de oproep om, tegen de regels in, eieren te rapen. Dat zei een van de initiatiefnemers van de protestactie, A. de Jong, zaterdag.
Inmiddels heeft commissaris van de Koningin Nijpels zaterdag een kijkje genomen bij het eerste gevonden kievitsei in het Friese Schuilenburg. Dat meldde een woordvoerder van de provincie Friesland zaterdag. Normaal gesproken wordt het eerste kievitsei aangeboden aan de commissaris van de Koningin, maar door het raapverbod is dit niet meer mogelijk.
„Met zijn komst geeft Nijpels een signaal af dat hij voorstander is van het rapen van kievitseieren. Hij vindt dat de eeuwenoude traditie moet worden voortgezet”, aldus de provinciewoordvoerder.
Jan Boomsma en Jouke Idema uit het Friese Berlikum vonden zaterdag vroeg in de ochtend het kievitsei in Schuilenburg. Wegens het raapverbod namen ze het ei niet mee. Wel markeerden ze het nest met een stokje. De mannen meldden hun vondst vervolgens bij de regionale omroep. De commissaris spreekt zijn waardering uit voor het feit dat de mannen de kievitseieren hebben laten liggen. „Daarmee geven zij het goede voorbeeld.”
Overigens heeft de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) aangekondigd formeel niet achter het initiatief van de eierenzoekers te staan. De bond kiest samen met het provinciebestuur voor een zorgvuldige voorbereiding om een hoger beroep te winnen. Wel heeft het bestuur begrip voor de protestactie. Volgens een politiewoordvoerder zijn er tot nu toe nog geen boetes uitgedeeld wegens het rapen van kievitseieren. „De politie is ook niet van plan extra te surveilleren, maar wanneer iemand met een kievitsei wordt betrapt, dan krijgt hij een boete van 95 euro.”
In een brief aan alle Friese kievitseierenrapers riepen LTO Noord, BoerenNatuur, It Fryske Gea en Provinciale Staten eierenzoekers zaterdag op massaal het land in te gaan, nesten te markeren en de vindplekken te noteren. „Wij kunnen ons voorstellen dat het voor u, als gedreven en overtuigd eizoeker, nu tandenknarsen is”, zo schrijven de partijen. „Maar laten we ons als Friezen niet uit het veld slaan, het zoeken en beschermen van kievitseieren mag nog altijd.”
De partijen hopen dat door hun oproep de weidevogels niet de dupe worden van het verbod om eieren te rapen, dat de rechter woensdag heeft ingesteld. Door het verbod doen veel zoekers ook niet meer aan nazorg. Dit houdt in dat er een stokje bij het nest wordt geplaatst, zodat bijvoorbeeld de boer bij het maaien het nest niet kapot rijdt. De oproep van de partijen staat los van het besluit van zo’n 150 kievitseierenrapers om tegen de regels in toch eieren mee te nemen.